Апелите за почитување на мерките не допираат до граѓаните, Гостивар погоден од короназаразата

Не стивнува ширењето на коронавирусот на гостиварското подрачје. Гостивар веќе почнува да важи за критичен регион, со брзорастечки дневни бројки на новозаболени. Вкупно активно болни има над 270, од кои околу 80% се од гостиварската општина.  Сериозноста на ситуацијата уште еднаш ја констатираше и Меѓуопштинскиот Кризен штаб на редовниот неделен состанок. Апелите за почитување на мерките за заштита, како и изолацијата, повторно беа упатени до граѓаните.

„Ситуацијата и понатаму е сериозна и граѓаните треба да го сфатат тоа. Повторно апелираме доспледно да се испочитуваат мерките, тоа е носење маска, одржување дистанца и хигиена. Исто така, до оние кои се позитивни на корона и нивните блиски, да ја почитуваат изолацијата, да не излегуваат, да не шетаат за да не бидат причина за ширење на вирусот“, изјави Валбон Лимани, шеф на кабинет на градоначалникот на Општина Гостивар.

Сепак, со ваков тренд на нови случаи факт е дека апелите не допираат до граѓаните. Пред банките се создаваат гужви, без да се држи растојание и не сите носат маски. На градскиот пазар, најголемиот дел од трговците немаат заштитна опрема и не дезинфицираат раце. Не внимаваат доволно и купувачите. За дистанца не може да стане ни збор.

Но, се чини дека проблемот не е само кај граѓаните, туку дел од товарот на одговорноста паѓа и на институциите. Од нив се бара поголема ефикасност и ажурност при контролите во надлежностите што ги имаат. Многу од институциите денес не се потрудија ни да  испратат претставник на состанокот. 

Од почетокот на пандемијата во гостиварскиот регион направени се вкупно 1.584 тестови за ковид. Дијагностицирани се 484 пациенти, од кои 372 во Општина Гостивар, 99 Врапчиште и 13 Маврово Ростуше. Оздравеле вкупно 188. Од моментално активно болните 248 се во домашна изолација, а 22 се хоспитализирани.