Библиотеката во Гостивар ги става книгите во карантин пред повторно да ги издава


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Ковид пандемијата наметна нови правила во работењето на градската библиотека во Гостивар. Освен вообичаените протоколи за заштита кои подразбираат носење маски, дезинфекција и ред во влегувањето внатре со одржување на растојание, во библиотеката задолжително е книгите кои ги враќаат читателите да се ставаат во карантин три дена, пред повторно да може да се позајмуваат. Раководството на гостиварскиот Центар за култура, во чиј склоп функционира библиотеката оваа пракса ја презело по светски примери, за да ги заштити читателите, со оглед на сознанијата дека коронавирусот може извесно време да се задржи на хартија. Библиотеката извесно време беше и затворена, но сега веќе има воспоставено нормален тек на работа. Интересно е што сепак, гостиварци не ја изгубиле љубовта кон книгите и во време на корона.

„Библиотеката сега функционора на начин што книгите кои ги враќаат нашите членови, задолжително се оставаат во карантин три дена, пред да може повторно да се позајмуваат. Интересот за читање, за среќа не се изгуби кај нашите читатели, и тие што го сакаат пишаниот збор и ја негуваат културата на читање, доаѓаат и земаат книги. Се разбира притоа се почитуваат општите мерки на заштита: носење маски, дезинфекција и ред во влегувањето внатре со одржување на растојание.“, вели директорот Ход Мифтари.

Пандемијата ги диктира и културните настани воопшто. Центарот во Гостивар во текот на месеците кога имаше карантини и полициски час, направи напор да не се заборават културните вредности, преку неколку онлајн настани.

Градската библиотека во Гостивар е една од најстарите во земјава, а за читателите на располагање има над 65.000 наслови на книги од секаков вид на литература.

Материалы по теме:

Гужва на гостиварскиот пазар и покрај препораките да се избегнуваат собирања
Глетката од денешниот пазарен ден на градскиот пазар во Гостивар скоро и да не се разликуваше од вообичаената во вторниците. Генерално истата слика, тезги ...
Планинарите од Гостивар даруваа крв
Планинарскиот водич Исмет Шурбан од Гостивар до сега дарувал крв 25 пати. Тој беше еден од дваесетината планинари, кои се вклучија во крводарителната акција ...
Можностите за вмрежување на училишните библиотеки во Кобис системот претставени во Гостивар
Училиштата во Гостивар добиваат можност бесплатно да се вмрежуват во националната виртуелна библиотека. Вклучувањето во библиотечниот информациски Кобис систем, за учениците и професорите би ...
Конзерваторскиот центар во Гостивар реализира 4 проекти за заштита културното наследство
Конзерваторскиот центар во Гостивар и покрај ковид пандемијата ја заокружува 2020-та успешно. Во тек е реализација на четири проекти предвидени во програмата за работа, ...
Млади музичари од Гостивар промовираат прва заедничка песна
Уметничките души не мируваат со творењето, ниту во време на корона. Ковид пандемијата за жал ги запре настапите и концертите, но не ги спречи ...