Блокадата на Русино ќе продолжи


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Пристапот до Русино ќе биде блокиран и во следните денови. Граѓанската иницијатива „Стоп Русино, чист воздух за Гостивар“ реши рампата да остане спуштена за камиони со отпад дополнителни десет дена. Забраната повторно ќе важи и за камионите од гостиварски „Комуналец“, додека не се стабилизира горењето на ѓубрето.

„На почетокот надлежните реагираа, спречија горење, затрупуваа, еве се поставија и камери. Очекуваме до понеделник да се овозможи следење на состојбата на интернет. Но, сепак последните денови повторно се случуваат пожари, отпадот чади, се шири непријатна миризба. Наша одлука е блокадата на Русино да продолжи, вклучително и за камионите од Гостивар.“, рече Марија Спасовска од Граѓанската иницијатива.

Во меѓувреме се одржуваат информативни средби и состаноци за да се разгледа состојбата, можностите, понудените решенија, постојниот проект и да се донесе конечна одлука. Вчеравечер се организираше состанок со претставници од проектот за Управување со отпад, што го финансира Швајцарската Влада и од Центарот за развој на полошкиот плански регион.

Граѓаните поставија прашање: Дали и кога Русино може да се затвори?

„Самото затворање на депонијата опфаќа процедури на затворање и инкапсулација на отпадот. Ако во овој момент имаме алтернативна локација и ја напуштиме депонијата, таа ќе продолжи да загадува. За да престане да загадува, постои начин како се инкапсулира депонијата  и како после тоа се контролира.“, рекоа претставниците од проектот.

Граѓанските активисти, кои од 2 август ја организираат блокадата на Русино, се залагаат за затворање и дислокација на депонијата која со децении го труе Гостивар.  

Материалы по теме:

Блокада на Русино, граѓаните не дозволуваат пристап за камиони со ѓубре
Се спушти рампата на патот што води кон Русино кај Гостивар. Граѓаните не дозволуваат носење на ѓубре на таканаречената депонија. Камионите со отпад кои ...
Палењето на Русино стана алармантно, Таравари вели пожарите се подметнати
Состојбата со депонијата Русино, каде изминатите месеци отпадот често гори, вчеравечер   ескалираше. Гостивар се загуши во чад и смрдеа. Граѓаните преку социјалните мрежи револтирано ...
Ново продолжување на блокадата кон Русино
Русино останува забранета зона за отпадот од полошките општини. Блокадата кон таканаречената депонија е продолжена по четври пат за дополнителни десет дена. Приод е ...
Мртовечки сандаци завршија на депонијата Русино, полицијата истражува
Фрлени мртовечки сандаци на Русино, ги растревожија и вознемирија гостиварци. Сандаците завршиле на депонијата вчера, по што на социјалните мрежи беа објавени видеа и ...
„Стоп Русино“ од денес не дозволува пристап до депонијата ни за отпадот од Гостивар
Иницијативата „Стоп Русино“ од денес нема да дозволува ниту отпадот од Гостивар да се носи на депонијата. Откако го пропуштија кон градот последниот камион на ...