Британската Амбасадорка Галовеј во посета на Гостивар

Актуелната состојба со ковид пандемијата, поддршка на проекти и активности, функционирањето на локалната самоуправа. На овие теми разговараа денес на средба во Општина Гостивар, Амбасадорката на Велика Британија Рејчел Галовеј и градоначалникот Арбен Таравари. Заедно се сложија дека добрата соработка ќе продолжи и понатаму и ќе се продлабочува.

„Чест ми е што во нашата општина ја имаме Амбасадорката Галовеј. Разговаравме за многу теми, за пандемијата со Ковид 19 и справувањето со состојбите, проектите што ги реализира општината и тие што се планирани до крајот на нашиот мандат, како и поддршката што ја имаме од нашите пријатели Велика Британија“, рече градоначалникот.

Амбасадорката Галовеј по средбата изрази особено задоволство што во Гостивар се спроведуваат проекти и активности коишто се насочени кон поддршка на младите.

!Имав можност да се запознаам со состојбите и справувањето со ковид кризата во Гостивар. Со градоначалникот направивме интересен разговор околу тоа штоопштината прави за да ги поддржи граѓаните, особено младите кои на некој начин се најпогодени од пандемијата и ситуацијата во земјата. Среќна сум што и ние како Амбасада можеме да работиме заедно со невладини организации во Гостивар за поддршка на младата популација. Исто така, изразувам задоволство што овде функционира младински центар, еве се прави и спортски центар, сето тоа за доброто на младите“, изјави Галовеј.

Британската Амбасадорка во Гостивар имаше средба и со членови на општинскиот Совет, а ја посети и природната гордост на подрачјето, пештерата „Убавица“ во Ѓоновица.

Денешната беше втора официјална посета на Галовеј во Гостивар.