Буџетот на Гостивар во првиот квартал реализиран со над 20%


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Буџетот на Општина Гостивар во првите три месеци од годинава е реализиран со над 20%. Надлежните од Секторот за финансии ја оценуваат реализацијата како добра. Сепак треба да се има предвид дека во тој период се уште немаше коронакриза, и ефектите од пандемијата врз општинските финансии ќе испливаат на површина во наредните месеци. Извештајот за буџетот за првиот квартал ќе се најде на седница на Советот закажана за оваа среда.

„Првиот квартал имаме добра реализација на буџетот, што значи ако важа продолжи до крај на годината ќе имам 90% реализација и тоа без ребаланси. Основниот буџет на пример во првите три месеци е реализиран со 21%, самофинансирање 22%, дотациите 25% и донациите 6,5%.“, изјави Садри Елези, раководител на Сектор за финансии и буџет Гостивар.

Од наплата на даноци во првиот квартал во буџетот се влеале 11,5 милиони денари. Елези објаснува дека тие средства се всушност од даночни решенија испратени до граѓаните и фирмите минатата година.

„Така е затоа што во првиот квартал се уште се работат и подготвуваат решенијата за даноци и такси за тековната година.“, вели Елези.

Буџетот на Општина Гостивар за 2020 е проектиран на околу 18,5 милиони евра. Ребаланс со извесни изместувања, најверојатно ќе има кон средината на годината. 

Инаку, седницата на Советот во среда ќе се одржи онлајн преку апликацијата зум. Ова е прв пат, советот да заседава на ваков начин, а се практикува поради препораките за заштита од коронавирус.

Материалы по теме:

Градинките во Гостивар подготвени – Околу 160 родители се пријавиле да ги носат децата
Ковид пандемијата ги остави градинките без детски џагор скоро шест месеци. Откако се усвои протокол се чека на одлуката на Владата, кога ќе отпочнат ...
Во Гостивар досега вкупно 50 тестирани за корона, нови позитивни нема
Брачен пар којшто се наоѓал во државен карантин во еден од хотелите во Маврово, бил пренесен во болницата во Гостивар, откако мажот добил симптоми ...
Административни процедури ја одолговлекуваат распределбата на социјалните станови во Гостивар
Наместо да бидат нечиј топол дом, овие станови во Гостивар наменети за социјално загрозени семејства и по година и половина од изградбата, се’ уште ...
Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите
Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во ...
Нови креветчиња, маси, столчиња и друга опрема во градинките во Гостивар
Детските градинки во Гостивар ќе ги дочекаат дечињата со целосно променет изглед. Во занималните поставени се нови креветчиња, постелнина, маси, столчиња и друг инвентар ...