Буџетот на Гостивар за следната година проектиран на 18,2 милиони евра


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Буџетот на Општина Гостивар за следната година е проектиран наедна милијарда и 120 милиони денари, односно околу 18,2 милиони евра. Споредено со годинава, се бележи зголемување од 4,5%. Најголемиот дел од консолидираниот буџет, околу 60% отпаѓа на дотации, кои се трансфери од неколку Министерства за плати на вработените во училиштата, градинките и противпожарната служба. Општината за наредната година испланирала повеќе пари за капитални инвестиции како и за изградба на канализации. 

„Предвидено е зголемување на средствата за капитални инвестиции и тоа за 38% повеќе од буџетот за годинава, или во сума 500 илјади денари повеќе. Вкупно за капитални инвестиции во 2021-ва се планирани над 145 милиони денари. Исто така, зголемување има на планираните средства за пречистување на отпадни води, конкретно изградба и реконструкција на канализации, и во тој дел имаме 200% зголемување. Поконкретно од 8 милиони денари, колку што биле годинава на 25 милиони денари.“, вели Газмед Исмаили, раководител на Секторот за финансии и буџет.

Како што објаснува Исмаили покачување на износите има и во делот на заштитата на животната средина, а се воведува и нова програма за поддршка на проекти на Советот на млади.

Предлог-буџетот на Гостивар треба да се најде на гласање пред Советот кон крајот на месецот. Во четврток напладне, општината на онјалн платформата зум организира јавна дебата на која граѓаните може да дадат предлози и мислења за буџетското планирање.

Материалы по теме:

Дете почина во пожар во Гостивар
Трагичен настан го разбуди утрово Гостивар. Во голем пожар што се случи во стан на трети кат во зграда на ул „Кеј Вардар“, животот ...
До сега 2 трудници потврдени со ковид во Гостивар
Ризиците по здравјето од коронавирусот се повисоки кај бремените жени. Тие заедно со хронично болните и повозрасните, спаѓаат во ранливите категории. Тоа значи дека ...
Ученици во Гостивар вклучени во проектот „Спорт за развој“
Основци и средношколци од гостиварските училишта денес преку спортски активности и разни игри совладуваа вештини на комуникација, солидарност, толеранција, а пред се‘ другаруваа и ...
Во градинките во Гостивар нема случаи на коронавирус, во училиштата 26 заразени
Во екот на пандемијата и секојдневните загрижувачки бројки на новозаразени со коронавирус, добрата вест за Гостивар доаѓа од детските градинки. Таму моментално нема позитивни ...
Повторно бранувања во образованието во Гостивар
Бранувањата во образованието во Гостивар, никако да стивнат. Сменетите директори на гостиварските училишта денес излегоа на прес конференција со реакција дека градоначалникот Арбен Таравари, незаконски ги отстранил ...