Вакцинацијата на децата во Гостивар се спроведува редовно


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Вакцините се една од најуспешните и најекономични здравствени мерки во светот, а имунизацијата е неопходна за да се спречат болести и да се заштити животот. Ваква е пораката од медицинските работници по повод Европската недела на имунизација, која годинава се одбележува од 20 до 26 април.

И во време на пандемија на коронавирус, вакцинацијата според редовниот календар се одвива непречено, велат од службата за вакцинирање на Здравствениот дом во Гостивар. Од лани, за бебињата задолжителни се нови две вакцини, објаснува докторката Адријана Бака.

Вакцина против рота вирусот се дава во три дози, првата доза на два месеци, втората на четиримесечна возраст на детето и третата доза на шест месеци. И пневмококната вакцина, која исто така се дава на три дози и ги заштитува децата против респираторни инфекции. Се прима на два и четири месеци и ревакцинација на едногодишна возраст. Ја користам приликата, да нагласам дека вакцините штитат против заразни болести и апелираме до родителите редовно да ги носат децата на вакцинација, да ги заштитат децата“, рече д-р Бака.

По епидемијата на морбили во земјава минатата година, кај родителите веќе нема толку голем отпор кон МРП вакцината. Опфатот на деца со оваа вакцина која штити од морбили, рубеола и паротит на гостиварското подрачје сега е задоволителна, оценуваат од службата.

Материалы по теме:

Инклузивно игралиште за деца со попречености во Гостивар
И децата со посебни потреби веќе може да им се радуваат и да се забавуваат со детските игри во градскиот парк во Гостивар. Деновиве ...
Буџетот на Гостивар за следната година проектиран на 18,2 милиони евра
Буџетот на Општина Гостивар за следната година е проектиран наедна милијарда и 120 милиони денари, односно околу 18,2 милиони евра. Споредено со годинава, се ...
Пуштено во употреба новото хируршко одделение во Гостивар
Пациентите кои во иднина ќе се оперираат и третираат на хирургија во Гостивар ќе имаат современи услови според европски стандарди. Денес во употреба беше ...
Хуманитарните пакети од сите организации во Гостивар ќе се делат преку Црвениот Крст
Хуманитарните активности на сите невладини организациии за помош на социјално загрозените семејства во Гостивар, Врапчиште и Маврово Ростуше ќе се спроведуваат заеднички и координирано. ...
Протестно дефиле во Гостивар за дислокација на депонијата Русино
Гостиварци го кренаа гласот против загадувањето од депонијата Русино. Граѓанската иницијатива „Стоп Русино-чист воздух за Гостивар“ вчера организираше протестно дефиле по градските улици, се ...