Велики Четврток – почнуваат Велигденските празнувања

На Велики Четврток се одбележуваат настаните што се случиле пред да тргне Исус Христос на доброволните страданија. Православните христијани од денес започнуваа со празнувањата во пресрет на Воскресението Христово – Велигден. Верниците ги посетуваат храмовите и се молат за здравје и мир во секој дом. За значењето на денешниот ден, зборува отец Александар, од тетовското архиерејско намесништво.

Велики Четврток е и денот кога се вапцуваат првите јајца.

Маја Пероска