Водата од градскиот водовод во Гостивар се‘ уште не е за пиење


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Гостиварци се‘ уште не смеат да ја употребуваат водата од чешмите за пиење поради матност. Вонредните анализи што ги направи подрачната единица на Центарот за јавно здравје во Гостивар, покажуваат заматеност, двојно повисока од дозволените граници. Резултатите за микробиолошката исправност се во рамки на нормалата, што значи дека бактерии нема. Водата во градската водоводна мрежа се замати од последните обилни врнежи од дожд што го зафатија регионот.

„По епидемиолошки индикации направивме анализи на водата во градскиот водовод во Гостивар, со земање на примероци од 8 мерни места. Резултатите покажаа дека има заматеност на водата и тоа е од обилните врнежи од дожд. Се надеваме дека состојбата во наредните денови ќе се стабилизира. Микробиолошките анализи се добри, бактериска загаденост нема. Проблем е заматеноста и затоа препорачуваме граѓаните да не ја пијат водата, или ако ја користат да ја превријат најпрво десетина минути. И во селата направивме анализи на водата и таму состојбата е слична, значи потврдена е заматеност и водата не се препорачува за пиење.“, изјави д-р Берун Мустафа од ЦЈЗ Гостивар.

Последните резултати на испитувањата на водата се од денеска, и тие покажуваат  зголемена метност. Слична е состојбата и во селата.

За да биде може повторно да се дозволи за пиење водата, треба да се добијат три последователни резултати од анализи со параметри кои одговараат на законски пропишаните.

Материалы по теме:

ГАКУД „Браќа Ѓиноски“ прослави 70 години постоење
Градското аматерско културно уметничко друштво „Браќа Ѓиноски“ од Гостивар, годинава прославува седум децении јубилеј и мисија на негување и промоција на македонската традиција и ...
Одлуката за катни гаражи во Гостивар пред општинскиот Совет
Општина Гостивар ја започнува постапката за доделување на договор за јавно-приватно партнерство за проектирање, изградба и управување на катни гаражи. Предвидено е да бидат ...
Персонал од Итна помош во Гостивар во изолација – потврден коронавирус кај медицинска сестра
Потврден е коронавирус кај медицинска сестра од службата за Итна помош во Здравствениот дом во Гостивар. Ова е прв и во моментот единствен случај ...
Истакнување на ромското знаме и хуманитарни активности за Денот на Ромите во Гостивар
Меѓународниот Ден на Ромите, 8 април во Гостивар годинава се одбележа со подигнување на ромското знаме на јарболот пред општината и со доделување на ...
Околу 570 активно заразени со корона во Гостивар, апел за празниците да се почитуваат мерките
Пандемската 2020-та година, Гостивар за среќа, ќе ја заврши со затишје на коронавирусот. Намалени се бројките на новозаразени, хоспитализирани пациенти со ковид, како и ...