Вонредни анализи на водата во Гостивар: Бактерии нема, но водата не била хлорирана


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Зголемениот број на граѓани со стомачни тегоби изминатите денови во Гостивар, ги мобилизираше службите во Центарот за јавно здравје да направат вонредни испитувања на водата од градскиот водовод. Резултатите покажале дека физичко-хемиски и микробиолошки, водата од земените примероци била во рамки на законските прописи, но не содржела хлор.

За да биде потполно безбедна за пиење, водата мора редовно да се хлорира, нагласи доктор Берун Мустафа, раководител на подрачната единица на ЦЈЗ во Гостивар.

„Резултатите одговараат на законските прописи, физичко-хемиски и микробиолошки. Но, во анализираните примероци не беше детектиран резидуален хлор. Мора да напоменам дека резултатите се однесуваат на промероците земени во тој момент, а за претходно немаме информации за состојбата со водата за пиење. Водата кога ние ја испитувавме не беше хлорирана неколку дена. Затоа сакам да апелирам до „Комуналец“ континуирано секојдневно да ја хлорира водата, посебно во ситуација на пандемија резидуалниот хлор треба да биде на горната граница од максималната дозволена вредност. Да биде о,5 милиграми на литар. Хлорирањето мора да биде секојдневно со автоматски гасен хлор така што со тоа би имале потполно безбедна вода за пиење. Иако резултатите одговараат на законските прописи, микробиолошки се испитуваат само бактерии и ние не можеме да кажеме дека водата е потполно безбедна доколку не е хлорирана.“, изјави д-р Мустафа.

Примероците што вонредно ги анализирала службата биле земени во понеделникот, 5 октомври од пет мерни места од градскиот водовод: Малеарди, Дутлок, Питарница, Голем пазар и Центар.

Редовните анализи на водата за пиење ЈП „Комуналец“ ги врши преку друга лабараторија избрана на тендер. Од претпријатието велат дека водата во градскиот водовод е безбедна за пиење и резултатите од физичко-хемиските и микробиолошки испитувања на земени мостри, одговараат на законски пропишаните. Контрола била направена и од инспектори од Агенцијата за храна и ветеринарство кои потврдиле исправност на водата.

Според нашите сознанија последниот случај со недостигтот на хлор се јавил поради изведување работи и дефект и е надминат.

Материалы по теме:

Околу 350 лица лани во Гостивар се вработиле преку активните мерки на Владата
Во очекување на објава на новиот оперативен план со активни мерки за вработување, институциите ги сумираат резултатите од минатата година. Од Центарот за вработување ...
Кризниот штаб на Гостивар бара скратување на полицискиот час
Локалниот Кризен штаб на општините Гостивар, Врапчиште и Маврово Ростуше од централниот, бара скратување на полицискиот час. На денешениот состанок, беше констатирано дека состојбата ...
Во регион на Гостивар повеќе оздравени од новозаразени со ковид
Состојбата со ширењето на коронавирусот во регионот на Гостивар е потсмирена. Така барем покажува официјалната статистика на Министерството за здравство. За разлика од претходниот ...
Денот на независноста одбележан во Гостивар
Буќет цвеќе, едноминутно молчење во знак на почит кон сите кои го положиле животот за татковината и порака да се чуваат слободарските вредности. Вака ...
Во болницата во Гостивар хоспитализирани се 54 ковид пациенти
Есенскиот бран кој резултира со зголемување на бројот на новозаразени со коронавирус во Гостивар ги полни болничките одделенија предвидени за третман на заболени со ...