Воспитувачка од градинка во Гостивар позитивна на корона, 10 деца се во изолација

Регистриран е прв случај на коронавирус во детските градинки во Гостивар. Се работи за воспитувачка, која резултатите од тестирањето ги добила вчера (20 октомври), а на работа последен пат била во петокот. Според протоколот, сите 10 деца во групата што ја води на возраст од 2 до 3 години, како и  колешката негувателка се ставени во домашна изолација.

„Воспитувачката пројавила симптоми во неделата, кога била дома, а последен пат на работа беше во петокот. Со оглед дека работи во градинка во понеделникот веднаш и бил направен тест и резултатот го доби вчера, за жал позитивен. Состојбата и е добра, со полесни симптоми, само еден ден до сега качила температура. Се тестирале и членовите на нејзиното семејство и тие се негативни. Ги известивме надлежните во Центарот за јавно здравје во Гостивар и тие дадоа препораки да ги информираме родителите на децата кои се во групата на воспитувачката, како и негувателката со која работат заедно, да не доаѓаат во градинка и да бидат во домашна изолација.“, објасни Мирјана Мицоска, директор на детските градинки во Гостивар.

Ниту едно од децата и негувателката кои се во изолација до сега не пројавиле симптоми на ковид. Од повторното отворање на 9 септември, градинките функционираат под посебни протоколи, кои строго се почитуваат. Во занималната на групата со заболената воспитувачка ќе се спроведе и вонредна дезинфекција.

Моментално во градинките во Гостивар престојуваат 250 деца, а бројката секојдневно расте. Меѓу дечињата до сега не се појавил сомнителен случај на коронавирус.