Во Гостивар до сега се направени 750 брзи тестови за ковид


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Брзите антигенски тестови за откривање на коронавирус, кои во Гостивар беа воведени пред околу два месеци, се покажаа како значајна алка во справувањето со пандемијата. Тестирањето се спроведува во лабораторијата на Здравствениот дом, во посебни термини определени само за таа намена. Закажувањето оди преку матичните лекари, според симптомите на пациентите, а услови е тие да не траеле подолго од 5 дена. Чекање нема, односно наутро веќе може да се најде термин за тест за истиот ден, а резултатите се добиваат за половина час.

Во Гостивар до сега се направени вкупно 750 брзи тестови за ковид. Екипите на Здравствениот дом продолжуваат да земаат брисеви и да испитуваат присуство на корона на овој начин, и во наредниот период.

„Откако беа воведени кај нас брзите тестови, имаме бројка од направени 750. Обезбедени се тестови и за наредниот период преку Министерството за здравство, и располагаме со уште 2.000 брзи тестови. Се надевам дека овој континуитет ќе биде запазен и понатаму, се додека имаме проблем со постоечката пандемија.“, вели д-р Абдулкадар Алији, раководител на лабораторија-Здравствен дом Гостивар.

Последните дваесетина дена, со стишувањето на коронавирусот, темпото на тестирање е намалено. Ако претходно имаше 25 до 30 пациенти дневно, сега оваа бројка е петнаесетина. Паѓа и процентото на позитивни од тестирани. Актуелно се добиваат од 15 до 25% позитивни резултати за разлика од од претходно кога речиси секој втор тест беше позитивен.

Брзите ковид тестови се бесплатни за пациентите. Со нив се овозможува поефикасно регистрирање на позитивните случаи и нивно навремено третирање и изолирање од околината, што е најважно во спречување на ширење на вирусот.

Материалы по теме:

Почнаа подготовките за поставување на ковид центарот во Гостивар
Започнаа теренските подготовки за поставување на монтажниот ковид центар во Гостивар. Градежна механизација од вчера работи на уривање на објектот на поранешното одделение за ...
Советот на Гостивар изгласа буџетски одлуки и доделување пари за спортски клубови
Општина Гостивар бележи рекордни показатели на реализација на буџетот за 2019-та година, а ваквиот тренд продолжува и во првите месеци од оваа година, потенцираа ...
Во Гостивар наскоро ќе се постават пластикомати
На неколку места во Гостивар наскоро ќе бидат поставени пластикомати, посебни апарати каде граѓаните ќе можат да одлагаат користена пластична амбалажа и за тоа ...
Лекарите во Гостивар апелираат граѓаните навреме да бараат медицинска помош
Медицинарите во Гостивар имаат полни раце работа, откако периодов се влоши состојбата со коронавирусот на подрачјето. Бројот на активно болни надмина 210, а епидемиолошката ...
Започна дезинфекција на зградите во Гостивар
Во Гостивар започна да се спроведува дезинфекција на станбените згради како превентивна мерка од ширење на коронавирус. Прскањето го врши екипа на Јавното претпријатие ...