Во Гостивар за надоместок се пријавиле 50-тина лица кои останале без работа


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Вистинската слика за тоа, како и колку вонредната состојба поради короната влијаела врз работните места во Гостивар, ќе се знае откако кризата ќе помине. Од Центарот за вработување велат дека до сега не се забележани масовни отпуштања на работници од гостиварски фирми, но и дека нема некои значителни бројки на нови вработувања.

„Некоја појава на масовни отпуштања нема, ниту пак пријави за работа. Може да кажеме дека поради коронавирусот, сите работи некако се блокираат, па ќе мора да почекаме да стивне состојбата, па да видиме реално какви ќе излезат бројките, дали имало зголемување на невработеноста. До сега, се движиме во просекот од околу 6.700 невработени“, вели Хисен Амзаи, раководител на Центарот за вработување во Гостивар.

Во Центарот во тек е пријавување на лица, кои во време на пандемијата останале без работа, за користење на паричен надоместок. За овие граѓани, државата ќе обезбеди минимална месечна плата. Во Гостивар, до сега за оваа мерка на Владата аплицирале педесетина граѓани.  

Според податоците од Агенцијата за вработување, во првите три месеци од годинава на  гостиварското подрачје имало 838 пријави за засновани работни односи. Од вкупната бројка на невработени, која се движи околу 7.000, каkо активни баратели на работа евидентирани се 5.500.

Материалы по теме:

Младите се` почесто и лесно посегнуваат по дрога
Младата популација се` почесто и полесно посегнува по дрога. Полицијата на гостиварското подрачје постојано евидентира случаи на млади корисници на дроги, па и дилери. ...
Соопштение на КК Гостивар
Раководството на Кошаркарскиот клуб Гостивар со соопштение до медиумите реагираше на, според нив, неправилната распределба на средствата од Буџетот на Општина Гостивар наменети за ...
Се одбележува Светскиот ден на учителот
Учителите се вторите родители на децата, нивни извор на знаење, разбирање и поддршка. Личности кои на најмалите им служат како пример, ги образуваат, воспитуваат, ...
Дарко Савески ја пренесува состојбата со Ковид-19 во Германија
Поранешниот фудбалер на Тетекс, Ренова и голем број на други клубови, Дарко Савески, ја пренесува состојбата во Германија. https://www.youtube.com/watch?v=RxnM9p7yUGc
Конзерваторскиот центар во Гостивар реализира 4 проекти за заштита културното наследство
Конзерваторскиот центар во Гостивар и покрај ковид пандемијата ја заокружува 2020-та успешно. Во тек е реализација на четири проекти предвидени во програмата за работа, ...