Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во рамки на проект за зајакнување на еколошката свест кај Ромите, кој го спроведува Хуманитарното здружение „Месечина“ од Гостивар.

„Во Гостивар има 11 населби каде живеат Роми, но со овј проект не можеме да постигнеме секаде да делуваме и ќе се осврнеме во оние наслеби каде има најголеми приоритети во екологијата. Идејата е да им се помогне на жителите во една од населбите каде течат отпадни води. Целта е тие да бидат ставени во цевка и превентивно да го заштитиме населението кое живее таму, затоа што при секое наше одење гледаме како децата играат во тие отпадни води. Тое е сериозна опасност од заразни болести, покрај пандемијата со која се соочуваме.“, изјави Мухамед Точи, претседател на „Месечина“.

Интересно е што во реализацијата на проектот и теренските активности ќе се вклучат самите граѓани кои живеат во населбата. Здружението ќе им ги обезбеди потребните материјали и логистичка поддршка, а жителите ќе треба да се потрудат да ги извршат работите за уредување и покривање на каналите.

Освен ова, планирано е и вклучување на граѓани Роми во засадување на дрвца и зеленило во дворови или на јавни простори во населбите.

Проектот е поддржан од Министерството за животна средина и просторно планирање со грант од 400.000 денари.

Од Месечина изразија незадоволство што средбата во Општина Гостивар закажана за денес, за презентација на проектот не се остварила и им била откажана во последен момент. Од здружението сметаат дека проектот треба да добие поддршка и од локалната самоуправа, во склоп на програмите за заштита на животната средина.

Материалы по теме:

За паушали на советниците во Тетово и Гостивар годишно се трошат по 104.000 евра
Вкупната годишна сума што ја добиваат членовите и претседателите на општинските совети во земјава надминува 215 милиони денари или нешто над 3,5 милиони евра. ...
Во болницата во Гостивар почина пациентка позитивна на Ковид 19
Жена од село на подрачјето на Општина Врапчиште, кај која бил потврден коронавирус, вчера починала во општата болница во Гостивар. Позитивниот резултат од тестот, ...
Пожарникарите во Гостивар помагаат за јавната чистота и распределба на хуманитарни пакети
Гостиварските пожарникари, освен редовните обврски на интервеници за гаснење пожари, периодов додека трае корона пандемијата помагаат и во други активности од јавен интерес. Заедно ...
Засилени превентивни мерки против коронавирус во училиштата во Гостивар
По појавата на првиот случај на заразен со коронавирус во нашата земја, во училиштата на територијата на Гостивар, деновиве се зголемува нивото на превентивни ...
Одлуката за катни гаражи во Гостивар пред општинскиот Совет
Општина Гостивар ја започнува постапката за доделување на договор за јавно-приватно партнерство за проектирање, изградба и управување на катни гаражи. Предвидено е да бидат ...