Во Маврово одбележани 64 години од февруарската снежна трагедија


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Пред споменикот на градителите во близина на браната во Маврово, денес се одржа пригоден собир, во спомен на загинатите во снежните лавини од 1956 година.

„Како и секоја година, на денешен ден се собираме да одадеме почит на загинатите градители. Денес се навршуваат 64 години од таа февруарска трагедија, кога од снежните лавини што го зафатија мавровскиот регион загинаа 52 градители на системот, граничари и месно население. Таа трагедија ги вознемирила сите жители на тогашна Југославија, бидејќи имало градители од сите краишта. Со ова одбележување, сакаме да им дадеме до знаење на сите наши вработени, дека луѓето што загинаа во оваа трагедија вечно не задолжија, положувајќи ги своите животи“, рече Ѓорѓи Божиновски, директор на ХЕС „Маврово“, организатори на настанот.

Буќети цвеќе на споменикот, положија делегации на ХЕС „Маврово“, Општина Маврово и Ростуше со градоначалникот Медат Куртовски, Националниот парк со директорот Самир Ајдини, а за прв пат на одбележувањето се вклучија и претставници на Здружението на акцијаши од Гостивар.

„Ние всушност ја продолжуваме традицијата на акции од бившите Ју простори, имаме учествувано во над 60 акции. Гостиварските бригади се носители на три највисоки признанија во тогашна Југославија – повелбите „Велко Влаховиќ“. Ние практично сме продолжувачи на оние што имаат загинато во 1956 година.“, изјави Здравко Трипуновски, претседател на Здружението. 

Материалы по теме:

Гостивар одбележува 76 години од ослободувањето на градот
Гостивар ја живее својата 76-та година како слободен град. 18-ти Ноември е значаен датум од историјата на Гостивар, испишан како Ден на конечното ослободување. ...
Серија земјотреси со епицентар во мавровскиот регион
Во текот на изминатата ноќ и утрово, тлото во поширокиот гостиварски регион не престана да се тресе. Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, ...
Денот на независноста одбележан во Гостивар
Буќет цвеќе, едноминутно молчење во знак на почит кон сите кои го положиле животот за татковината и порака да се чуваат слободарските вредности. Вака ...
Реконструкција на водостанските шахти во хидроелектраната Вруток
Во хидроелектраната Вруток, која функционира во склоп на ХЕС Маврово се заокружи значаен проект, вреден три милиони евра. Се работи за реконструкција на водостанските ...
Собир во Гостивар во чест на 76 години од Февруарскиот поход
Со пригоден собир и положување на цвеќе во Гостивар беа одбележани 76 години од борбените операции од НОБ, познати како Февруарски поход. Настанот го ...