ГАКУД „Браќа Ѓиноски“ прослави 70 години постоење


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Градското аматерско културно уметничко друштво „Браќа Ѓиноски“ од Гостивар, годинава прославува седум децении јубилеј и мисија на негување и промоција на македонската традиција и фолклор. По тој повод во Центарот за култура АСНОМ, беше организирана ревија на народни носии, како и концерт на народни песни. Свои настапи имаа солистите Перо Пандиловски, Мирослав Крстески и Анѓела Фичуроска.

„Нашето друштво 70 години на госиварските простори успева да ја негува македонската култура, традиција и уметност. За жал, на јубилејниот настан изостанаа македонските сплетови, односно фолклорот, затоа што ковид мерките не го дозволуваат тоа. Сепак, ние на најдостоинствен начин, колку што дозволуваат мерките се обидовме да го прославиме јубилејот“, рече кореографот Предраг Ристески.

Мерките и правилата кои ги наметна пандемијата се удар врз опстојувањето на културно-уметничките друштва. Од гостиварското друштво велат дека сепак не се откажуваат од својата работа и не губат надеж за подобри времиња.

„Во услови на пандемија, кога мерките прошишуваат одржување на дистанца, забрана за групирање и слично претешко е да се работи. Сепак, кај нашите членови има голем ентузијазам и љубов кон ова што го работиме, ние ќе се потрудиме да остане така, во надеж за подобри времиња“, подвлече Ристески.

Настанот за одбележувањето на јубилејот на „Браќа Ѓиноски“ се одржа по покровителство на Министерството за култура.

Материалы по теме:

Хуманитарните пакети од сите организации во Гостивар ќе се делат преку Црвениот Крст
Хуманитарните активности на сите невладини организациии за помош на социјално загрозените семејства во Гостивар, Врапчиште и Маврово Ростуше ќе се спроведуваат заеднички и координирано. ...
Младите се` почесто и лесно посегнуваат по дрога
Младата популација се` почесто и полесно посегнува по дрога. Полицијата на гостиварското подрачје постојано евидентира случаи на млади корисници на дроги, па и дилери. ...
ГАКУД „Браќа Ѓиноски“ од Гостивар слави 7 децении постоење
Градското аматерско културно уметничко друштво „Браќа Ѓиноски“ од Гостивар годинава одбележува голем јубилеј-седум децении постоење. Да се биде чувар на традициите, фолклорот и обичаите ...
Блокирана жиро сметката на Општина Гостивар
Општина Гостивар од утрово е со блокирана жиро сметка. Градоначалникот Арбен Таравари изјави дека сметката била блокирана од извршител, за неисплатени додатоци на плати ...
Кафетериите во Гостивар можат да продаваат кафе по шалтерски систем
Кафетериите во Гостивар добија зелено светло да продаваат кафе по шалтерски систем. Дозволата за продажба на кафе по принципот „купи и оди“, дојде по  ...