Голем интерес за грантовите за самовработување во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Осумдесетина невработени лица од Гостивар ќе добијат грантови од државата за отворање на сопствен бизнис. Пријавувањето е во тек, а интересот за оваа мерка од Програмата за самовработување е многу голем.

За неполна недела од објавување на огласот, во Центарот за вработување во Гостивар се пријавиле над 140 граѓани, кои сакаат да користат неповратни средства за да разработат своја фирма.

Хисен Амзаи, раководител на Центарот објаснува кој може да аплицира за грант од државата, кои се условите и за колкави суми конкретно станува збор.

„Може да се пријават сите лица кои се регистрирани како невработени во нашиот Центар. Грановите се во висина од 5.000 евра во вид на репроматеријали или опрема. Може да се здружат две невработени лица во ДООЕЛ, во кој случај аплицираат за грант од 10.000 евра“, вели Амзаи.  

Сите кои ќе добијат ваков тип на помош, имаат обврска да ја задржат фирмата активна најмалку две години. Во спротивно, ќе мора да вратат од 60 до 80% од парите. Меѓу пријавените до сега, има за најразлични дејности. 

„Пријавени се на пример, за основање лекарски ординации, правни фирми, занаетчиски работлници, фризери и други дејности“, вели Амзаи.

Минатата година, во гостиварскиот регион грантови за сопствен бизнис добиле 105 лица.

Материалы по теме:

Доделени грантови за мали и средни бизниси
Мали и средни фирми од Гостивар добија грантови, како помош во справување со негативните ефекти што ги донесе коронакризата. Се работи за 15 локални ...
Ковид кризата ја зголеми невработеноста во Гостивар
Ковид кризата придонесе да се зголеми бројот на невработени во гостиварскиот регион.  На листата на Агенцијата за вработување, актуелно има околу 10.600 лица без ...
На Гостивар му требаат слаткари и фризери, во Центарот ќе се спроведуваат обуки
Гостиварската баклава е надалеку прочуен деликатес. Кој еднаш ја вкусил, секогаш ќе се враќа за парче плус. Гостивар е град во кој слаткарската традиција ...
Во Гостивар ќе се гради уште една градинка
Во Гостивар ќе се гради нова градинка со капацитет од 100 деца. Со ова се очекува целосно да бидат задоволени потребите и барањата на ...