Гостиварка ги повикува политичарите да стават потпис за поддршка на децата со посебни потреби


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Под мотото „Да создадеме свет без граници“ во земјава започнува кампања насочена кон децата со посебни потреби и нивните семејства. Целта е да се сврти вниманието на јавноста, особено на политичките чинители, за бројните тешкотии и предизвици со кои се соочуваат овие деца и нивните родители и да им се пружи неопходната поддршка, барем малку да им се олесни секојдневието.

Кампањата ја покрена гостиварката Маргарита Милошеска, и самата мајка на девојче со церебрална парализа. Од политичарите се бара со потпис да се обврзат дека ќе се заложат за правата на децата со попречености.

„Ги повикуваме претседателите на сите политички партии на 8-ми јули, во 5 минути до 12 часот во Жена парк, спроти Собранието да го потпишат документот со кој ќе се обврзат да го поддржат исполнувањето на нашите барања. Не ни требаат празни ветувања, туку потпис дека ќе се заложат за решавање на нашите проблеми. Сега преку оваа кампања ги повикуваме јавно да дојдат и да го дадат својот потпис, а до секој од нив деновиве ќе испратиме и лична покана. Едни од барањата во документот се: позначително покачување на посебниот додаток, тргнување на возрасната граница од 26 години за остварување одредени права, како и право на пензионирање на родителите на деца со посебни потреби на 55 години.“, вели Милошеска.

Поддршка на активностите даваат неколку здруженија од Македонија, кои делуваат во областа на заштита на правата на маргинализираните групи.

Материалы по теме:

Дневниот центар во Гостивар четири месеци работи под посебни протоколи
Дневниот центар за деца со посебни потреби во Гостивар, четири месеци функционира под посебни протоколи за заштита од коронавирус. Установата претходно имаше шестмесечна пауза ...
Пандемијата голем удар врз жените од руралните средини
Жените во руралните средини се многу погодени од коронакризата. Во истражување, направено од Рурална коалиција дури 84% од нив истакнале дека пандемијата имала негативен ...
„Изолацијата ги погодува децата со попречености, на родителите им е неопходна поддршка“
Пандемијата со Ковид 19 го поремети животот на сите луѓе. Сепак за ранливите групи, како децата со посебни потреби и нивните семејства, новата состојба ...
Инклузивно игралиште за деца со попречености во Гостивар
И децата со посебни потреби веќе може да им се радуваат и да се забавуваат со детските игри во градскиот парк во Гостивар. Деновиве ...