Гостиварски театар ја подготвува претставата „Полковникот птица“


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Актерската екипа на Гостиварски театар ја одржа првата читачка проба на претставата „Полковникот птица“, со која ќе ја стартува 2020-та година. Се работи за траги-комедија, работена по текст на бугарскиот драмски писател, Христо Бојчев, а во режија на Андреј Цветановски.

„Почнуваме со подготовка на новата претстава, прва за 2020-та година. Воедно ова е и официјално првата професионална претстава на македонски јазик во Гостивар.“, рече директорт на театарот, Висар Вишка.

Во претставата учествува целиот ансамбл на Гостиварски театар.

“Ова е одлична траги-комедија, која би ја нарекол ода на лудоста. Таа го поставува прашањето, кој од нас е нормален, а кој е луд. Самите ликови се стремат да станат подобри луѓе, па се надевам дека со оваа претстава барем за малку сите ние ќе станеме подобри луѓе“, изјави режисерот.  

Почетокот на подготовите на новата претстава на Гостиварски театар ги проследи и министерот за култура Хусни Исмаили.

Дејствието на „Полковникот птица“ е врзано со група на ментално болни луѓе, кои живеат во лудница. Таму по грешка стигнува хуманитарна помош, што пак нив ќе ги охрабри да се организираат да одат во Стразбур, да бараат правда и решение за својот проблем.