Гостивар има позитивен природен прираст на населението


Notice: Undefined variable: args in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 371

Toa го прави еден од ретките региони во земјава со повеќе новороденчиња од починати лица. Сепак, податоците од матичните служби го вадат на виделина и трендот на иселување на млади семејства. Околу 40% од запишаните новороденчиња во Гостивар лани, се родиле во странски држави.

Гостиварското подрачје е едно од ретките во земјава кое се уште успева да го зачува стабилно нивото на наталитет и има позитивен природен прираст, односно повеќе новороденчиња од починати лица.

Таквата состојба се задржала и минатата година, покажува евиденцијата на матичното одделение во Гостивар, кадешто се бележат статистиките за наталитетот и морталитетот. Сепак, податоците од службите го вадат на виделина и трендот на иселување на млади семејства, којшто станува се поизразен во последната деценија.

Околу 40% од запишаните новороденчиња во Гостивар лани, се родиле во странски држави.  

Во однос на починатите лица, статистиката за 2019-та покажува пораст во однос на претходната година.

Инаку, просечно животниот век во земјава трае 72 години кај мажите и 75 кај жените, додека просечната возраст на родилките е 28 години.