Гостивар одбележува 76 години од ослободувањето на градот


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Гостивар ја живее својата 76-та година како слободен град. 18-ти Ноември е значаен датум од историјата на Гостивар, испишан како Ден на конечното ослободување. По тој повод, општинскиот одбор на Сојузот на борци организираше одбележување. Заради пандемијата годинава изостана традиционалната свеченост со културно-уметничка програма и доделување признанија. Сепак, празникот на градот се прослави со положување на цвеќе и пригоден осврт за историските моменти од ослободувањето и значењето.

„Ослободувањето на Гостивар го поготвија и извршија единиците на 15-тиот македонски корпус од 41 и 48 дивизија и 7-мата бригада на 49 дивизија. Денес го одбележуваме најзначајниот ден од историјата на Гостивар, кога се создадени услови за слободен живот во слободна Македнија. Од тој ден нашиот град пулсира како слободен град и се движи по патеката на својот слободен развој“, истакна Радислав Ѓиноски, претседател на Сојузот на борци во Гостивар.

Во народно-ослободителната војна животот го загубиле 322 активни борци од гостиварскиот регион, како и 158 жртви на фашизмот.

Буќети цвеќе на споменикот на паднатите борци од НОВ положија делегации на боречката организација и на ВМРО-ДПМНЕ. Чествувањето на 18 Ноември продолжи со поклонување пред споменикот на народниот херој „Чеде Филипоски-Даме“ и спомен плочата близу црквата на плоштадот во Гостивар, поставена во чест на шестмината активисти од Народноослободителната војна, кои биле стрелани во предвечерието на ослободувањето на градот.

Материалы по теме:

Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите
Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во ...
Во гостиварските училишта тргнаа 660 првачиња
Во училиштата на гостиварска територија во оваа учебна година во прво одделение тргнаа околу 660 деца. Училишните управи и учителките утрово им подготвија весели ...
Општина Гостивар набави камион за одржување на улично осветлување
Општина Гостивар обезбеди новото специјално возило за одржување на јавното осветлување. Камионот е набавен со грант од Светска Банка од 2,6 милиони денари и ...
Обезбедена храна и облека за семејствата што живеат во шатори кај гостиварска патарина
Зрак надеж и светлина во црното секојдневие за трите ромски семејства, кои со мали дечиња живеат во субстандардни услови покрај гостиварската патарина. Хуманитарната  организацијата ...
На инфективно во Гостивар ќе се додаваат кревети за пациенти со ковид
Минатата недела во регионот на Гостивар беше забележан најголемиот раст на заболени со ковид, вкупно 30. Со тоа се зголеми и бројката на хоспитализирани ...