Граѓаните да се вакцинираат против ковид, особено ризичните групи – препорачуваат лекарите


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

На прагот на ковид вакцинацијата во нашата земја, лекарите потсетуваат дека колективниот имунитет ќе се стекне само преку имунизација на населението и препорачуваат граѓаните да се вакцинираат. Објаснуваат дека ваквите препораки особено важат за ризичните категории, како здравствениот персонал кој секојдневно има контакти со пациенти, хронично болните, како и повозрасните лица. Со вакцината ранливите групи ќе добијат заштита од коронавирусот, кој кај нив може да предизвика сериозни здравствени компликации.   

Раководителот на инфективното одделение во Гостивар, д-р Ратко Наумоски е дециден во ставот дека граѓаните треба да ја прифатат вакцината како сигурна антиковид мерка.

„Препорачувам граѓаните да примат вакцина, така ќе се создаде колективен имунитет. Јас секоја година се вакцинирам против грип, спаѓам во ризична група и како инфектолог и дијабетичар сум, на инсулин, и од вакцината сум имал корист. Ќе примам вакцина и против ковид“, вели Наумоски.

Од денес е пуштена во употреба веб страницата за закажување термин за вакцинација. Пријавувањето е едноставно, со внесување име и презиме, матичен број и телефонски број. Потоа системот преку СМС порака испраќа код кој граѓанинот треба да го внесе во обележаното поле. Одбира пункт на вакцинација, внесува е-маил адреса и го испраќа барањето. По ова системот автоматски ги обработува податоци и поканата за примање вакцина е според распоредување во групите.

Националниот план за вакцинација во Македонија ќе се одвива во три клучни фази, почнувајќи од здравствените работници и сите лица над 70 години во првата фаза.

Вакцинација ќе се врши во постоечките вакцинални пунктови. За секој граѓанин кој ќе ја прими првата доза, веднаш ќе биде резервирана и втората што треба да ја прими по 21 ден.

Материалы по теме:

На инфективно во Гостивар ќе се додаваат кревети за пациенти со ковид
Минатата недела во регионот на Гостивар беше забележан најголемиот раст на заболени со ковид, вкупно 30. Со тоа се зголеми и бројката на хоспитализирани ...
Лекарите во Гостивар апелираат граѓаните навреме да бараат медицинска помош
Медицинарите во Гостивар имаат полни раце работа, откако периодов се влоши состојбата со коронавирусот на подрачјето. Бројот на активно болни надмина 210, а епидемиолошката ...
Само 4 регистрирани случаи на грип сезонава во Гостивар
Грипот падна во сенка на коронавирусот. За разлика од претходните години, кога овој период грипот беше најчестата зараза меѓу граѓаните, годинава заболените може да ...
До сега 2 трудници потврдени со ковид во Гостивар
Ризиците по здравјето од коронавирусот се повисоки кај бремените жени. Тие заедно со хронично болните и повозрасните, спаѓаат во ранливите категории. Тоа значи дека ...
Повеќето пациенти кои поминале ковид во Гостивар развиле антитела
Дали откако ја поминав короната, имам имунитет што ме штити од повторна зараза? Ова прашање е најчестото што си го поставуваат пациентите, по прележан ...