Грипот и коронавирусот имаат слични симптоми, како да се препознаат?

Во екот на сезоната на грип и други респираторни заболувања, ширењето на опасниот коронавирус создава страв, но и забуна кај граѓаните. Амбулантите се полни со пациенти кои киваат, кашлаат, имаат висока температура, чувствуваат малаксаност и главоболки. Симптомите на сезонскиот грип и коронавирусот се слични, велат лекарите.

Како во тој случај граѓаните и медицинскиот персонал што ги лечи, може да препознаат за кој вирус сстанува збор?

Според инфектологот Фадил Цана, кој деновиве одржа предавања за корона во Гостивар, најважно при дијагностицирањето е епидемиолошката анкета на заболеното лице.

„Новиот коронавирус дава слични симптоми како сезонскиот грип. Кога им сомнителен случај, многу важна е таа епидемиолошка анкета, дали пациентот патувал некаде, дали имал контекти со заболени лица и слично“, вели Цана.

Во Македонија потврден е четвртиот случај на заболен од КОВИД 19. Министерот за здравство Венко Филипче информираше дека се работи за докторка, која е директор на клиниката за кожни болести во Скопје. Таа престојувала во Италија, а по враќањето одела на работа и не ги почитувала препораките за изолација.

Од појавата на првиот заразен со корона во земјава, низ аптеките има голема побарувачка за гелови за дефинфекција и заштитни маски. Фармацевтите велат дека во сезона на вируси најважно е да се одржува хигиена и да се зајакне имунитетот. увала препораките за изолација.

Како превенција од корона, Владата ја продолжи препораката за одложување на јавните масовни собири до 13 март. Министерството за надворешни работи апелираше до граѓаните да не патуваат во Италија, каде од вирусот се заразени над 7.300 лица, а починати се над 360. изолација.