Грипот и настинките го зголемија интересот за тестирање во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

ВоГостивар се бара ковид тест повеќе. Симптомите на сезонскиот грип и настинките се слични со оние на коронавирусот, па граѓаните кои добиваат покачена температура, болно грло, малаксаност и слично сакаат да се осигурат за дијагнозата преку тестирање. Изминатиот период епидемиолошката служба земаше и до 90 брисеви дневно. Во лабараторијата пак на Здравствениот дом во Гостивар, се прават од 25 до 30 брзи антигенски тестови. Иако, закажувањето мора да оди преку матичните лекари некои граѓани самоиницијативно дирекно одат во лабараторијата и бараат да се тестираат.

„Има и случаи кога граѓани доаѓаат самоиницијативно да се тестираат, дури бараат и да го платат тетсот на приватно, но мора да нагласам дека тоа не е можно. Брз ковид тест е само со закажување преку матичен лекар.“, вели д-р Абдулкадир Алији, раководител на лабораторија-Здравствен дом Гостивар.  

Во однос на брзите тестови матичните лекари може да ги закажат само доколку  пациентот го исполнува алгоритмот, односно има симптоми на вирусот, не повеќе од 5 дена. До сега Гостивар доби 250 брзи тестови. Лекарите сметаат дека се потребни поголем број на тестови, за да се опфатат повеќе пациенти со симптоми, со што позитивните навреме ќе се изолираат.

Министерот за здравство Венко Филипче на денешната прес конференција најави дека следната недела низ пунктовите за брзо тестирање ќе се дистрибуираат дополнителни колични антигени тестови.

Материалы по теме:

Започна дезинфекција на зградите во Гостивар
Во Гостивар започна да се спроведува дезинфекција на станбените згради како превентивна мерка од ширење на коронавирус. Прскањето го врши екипа на Јавното претпријатие ...
Хуманитарните пакети од сите организации во Гостивар ќе се делат преку Црвениот Крст
Хуманитарните активности на сите невладини организациии за помош на социјално загрозените семејства во Гостивар, Врапчиште и Маврово Ростуше ќе се спроведуваат заеднички и координирано. ...
Општина Гостивар набави камион за одржување на улично осветлување
Општина Гостивар обезбеди новото специјално возило за одржување на јавното осветлување. Камионот е набавен со грант од Светска Банка од 2,6 милиони денари и ...
Настани во Гостивар што ја одбележаа 2020-та година
Еве ја, новата, чиста 2021-ва година. Нов ден, нова нафака, вели поговорката. Така нека биде и со новата година, посакуваме ние. Оти таа, што ...
Акциски планови за приоритетите на средните училишта во Гостивар
Гостиварските средни училишта ќе добијат Акциски планови преку кои ќе се подобрува квалитетот на наставата. Иницијативата за вакви планови ја покрена локалната самоуправа на ...