Дебата за потребата од подигнување на свеста за попис


Notice: Undefined variable: args in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 371

На Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово се одржа панел дискусија на која се дебатираше за потребата од подигнување на јавната свест за престојниот попис.

Како да се подигне јавната свест за пописот на населението во нашата земја и како граѓаните да се подготват за оваа статистичка процедура се дебатираше денес на Универзитет на Југоисточна Европа.

Ректорот Абдулменаф Беџети истакна дека потребни се многу напори за да успее оваа операција, а доколку започне истата ќе заврши успешно и дека сегашниот закон е многу подобар од оној од пред 10 години. Сепак неговото мислење е дека пописот нема да започне.

„Државата има меѓународна обврска да спроведе попис на населението и да покаже сериозност“, вели проф. д-р Јетон Шасивари.

На панел-дискусијата учестуваа и професорите Демуш Бајрами и Али Пајазити.