Деца запоставени од родителите талкаат по улици во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

За детството обично се вели дека е најбезгрижниот период од животот. Но, примерот со овие дечиња од Гостивар, докажува дека ова не важи за сите. Наместо во убава семејна атмосфера, или на дружба со врсничиња, тие деновите ги поминуваат по улици. Без вистинска родителска грижа, питаат од минувачи, талкаат бесцелно. Навечер, спијат кадешто ќе најдат. Под ведро небо, во руинирани објекти или згради во изградба.

Ги сретнавме токму на едно такво место во Гостивар. Кратко рекоа дека не сакаат да одат дома, оти од родителите трпат насилство. Потоа се разбегаа.

Случајот не е непознат за гостиварските социјални служби. Стручните лица велат дека се работи за дисфункционално семејство, односно родител, кој злоупотребува алкохол.

„Овие деца немаат адекватни родители, тие ги занемарувале долго време и сега немаат авторитет над нив. Нормално дека кога дете е занемарувано долго време и оставено само на себе, нема да ги почитува родителите, нема да ги слуша. Нема што родителите да се чудат кога тоа ќе се случи. Овие деца имаат домување, има каде да спијат и што да јадат, но негрижата на родителите го направила своето и не сакаат да бидат дома“, вели психологот Билен Карахасан.

Најдобро решение при вакви случаи е згрижување на децата по службен пат, сметаат социјалните работници. Но, сложените процедури и немањето услови го отежнуваат тоа, па проблемот се врти во круг. 

„Најдобра постапка е сместување на овие деца. Како човек што го работи ова, ова е моето мислење. Но, ако ме прашате Зошто тоа не сум го направил, зошто не сум ги сместил, ќе кажам дека немаме место за овие деца. Нема каде да ги однесеме. Ние имаме проблем со болниците, не можеме место да најдеме за болните. Значи, реално имаме системски проблем, и не можеме да ги затвораме очите и да се лажиме. Имаме проблем и треба јасно и гласно да го кажеме тоа, за да можеме да бараме и решение“, вели психологот со долгогодишно искуство во работата со деца на улица.

Службите во Гостивар што работат на оваа проблематика нагласуваат дека ова слични вакви примери има повеќе. Најголемиот проблем го гледаат во неможноста да се интервенира веднаш во сместување и згрижување на децата, со што би се дало простор и време за преземање на други мерки.

Материалы по теме:

Донација компјутери за деца од социјален ризик во Гостивар
55 социјално загрозени семејства од подрачјето на Гостивар ќе добијат компјутери како донација, за да може децата да ја следат онлајн наставата. Гостиварска фирма ...
Истече домашната изолација за 11-те лица во Гостивар – немаат симптоми, не се ризик
Никој од единаесетте лица од Гостивар кои беа ставени во домашна изолација по доаѓање од Италија, не развил симптоми на коронавирус и тие се ...
Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите
Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во ...
Инвестиции во средношколскиот интернат во Гостивар
Во средношколскиот интернат во Гостивар, се реализираат зафати за подобрување на условите за престој на учениците, како и за работните обврски на кадарот. Собите добиваат ...
Започна дезинфекција на зградите во Гостивар
Во Гостивар започна да се спроведува дезинфекција на станбените згради како превентивна мерка од ширење на коронавирус. Прскањето го врши екипа на Јавното претпријатие ...