Дивата сеча на шумите голем проблем во гостиварско


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Шумите во регионот на Гостивар се наоѓаат на удар на бесправната сеча. Немилосрдно се опустошуваат големи површини шума, цвета „бизнисот“ со продажба на нелегално исечените дрва. Ова го потврдува истражувањето спроведено во рамки на проектот „Спротивставување на корупцијата во животната средина на локално ниво“, што го реализира Центарот за европски стратегии Евротинк. Денес во Гостивар беа презентирани резултатите од анализите.

„Гостивар е еден од регионите каде многу има бесправна сеча. Одредени делови се жешки точки кадешто дивата сеча има оставено големи последици. Една од спецификите е што веќе се сече и во приватни шуми, а се сече и зеленилото во градското подрачје во самиот центар. Дел од црните точки се пределите околу селата Куново, Србиново, Чегране, Форино, Јеловце.“, изјави Иван Стефановски, извршен директор на Евротинк.

Глетките од некогаш богатите шуми сега се застрашувачки, вели Горан Николовски кој како искусен планинар добро ја познава состојбата на терен.

Тоа што го видовме во Гостивар на Сува Гора, Челојца, планина меѓу Гостивар и Тетово, на Бистра, на Шара е навистина застрашувачки. Дел од исечените дрвја се обележани регуларно, но голем дел особено повнатре од шумите немилосрдно се уништени од дива сеча.“, изјави Николовски.

Податоците до кои дошле истражувачите во проектот покажуваат дека во периодот од 2010 до 2019 шумското стопанство во Гостивар поднело 287 кривични и 95 прекршочни пријави за бесправна сеча. СВР Тетово во рамки на акцијата „Гора“ поднело 166 пријави за 278 кривични дела. Последиците од бесправната сеча се бројни, зголемени ризици од поплави, свлечишта, унитен биодиверзитет, загадени воздух и почва и други.

Материалы по теме:

20 мај, Ден на пожарникарите
Секојдневно изложени на потенцијален ризик, со огнот како најголем непријател и товарот на одговорност за спас на човечки животи, домови, шуми. Таква е професијата ...
Дете почина во пожар во Гостивар
Трагичен настан го разбуди утрово Гостивар. Во голем пожар што се случи во стан на трети кат во зграда на ул „Кеј Вардар“, животот ...
Повторно бранувања во образованието во Гостивар
Бранувањата во образованието во Гостивар, никако да стивнат. Сменетите директори на гостиварските училишта денес излегоа на прес конференција со реакција дека градоначалникот Арбен Таравари, незаконски ги отстранил ...
Како тече онлајн наставата во гостиварските училишта?
Клупите и столчињата се празни. Во училницата е само професорот со лап топ, учебник и белешки. Порано, тоа ќе значеше дека моментално не се ...
Донација компјутери за деца од социјален ризик во Гостивар
55 социјално загрозени семејства од подрачјето на Гостивар ќе добијат компјутери како донација, за да може децата да ја следат онлајн наставата. Гостиварска фирма ...