До сега 2 трудници потврдени со ковид во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Ризиците по здравјето од коронавирусот се повисоки кај бремените жени. Тие заедно со хронично болните и повозрасните, спаѓаат во ранливите категории. Тоа значи дека се поподложни на компликации и посериозни здравствени проблеми.

Сето тоа придонесува за страв и паниката кај трудниците од ковид пандемијата.  Од гинеколошко-акушерското одделение во гостиварската болница потврдуваат дека голем дел од бремените жени стравуваат да не го добијат вирусот. За среќа, во Гостивар досега нема многу корона меѓу идните мајки. Биле потврдени само два случаи.

„Паника секако постои, бремените жени се со послаб имунитет и се поизложени на ризик од било какви вируси, а да не зборуваме за ковид 19. До сега, до нас се обратиле две пациентки, кај кои потоа беше потврден ковид. Тие имаа температура и други симптоми, не беа хоспитализирани на нашето одделение, туку веднаш препратени на клиниката во Скопје, каде имаат посебен протокол. Таму им беше потврден вирусот. Имавме и неколку случаи со пациентки во нашето одделение, сомнителни, кои беа изолирани и тестирани, но кај нив за среќа резултатите беа негативни“, вели ма д-р Агим Јакупи, раководител на гинеколошко-акушерско одделение во Гостивар.

Наместо паника, треба превенција, порачуваат лекарите. Во одделението постои советувалиште за млади родители. Тука може да се добијат најразлични совети и корисни информации околу бременоста, породувањето, па и заштитата од ковид. Стручните лица велат најважно е да се зајакне имунитетот и да се почитуваат општите антикорона мерки.

Инаку, статистиката од гинеколошко-акушерското одделение во Гостивар покажува пад на породувањата. Од почетокот на оваа година, до денес родени се вкупно 399 бебиња. Истиот период во 2019-та имало 427 новороденчиња. Помалиот број на раѓања, сепак не се поврзува со пандемијата, туку со трендот на намалување на наталитетот кој трае години наназад.

Материалы по теме:

Лекарите во Гостивар апелираат граѓаните навреме да бараат медицинска помош
Медицинарите во Гостивар имаат полни раце работа, откако периодов се влоши состојбата со коронавирусот на подрачјето. Бројот на активно болни надмина 210, а епидемиолошката ...
Административни процедури ја одолговлекуваат распределбата на социјалните станови во Гостивар
Наместо да бидат нечиј топол дом, овие станови во Гостивар наменети за социјално загрозени семејства и по година и половина од изградбата, се’ уште ...
Во Гостивар нема заразени со корона, 11 лица се во домашна изолација
Бројката на заболени од опасниот коронавирус во Македонија се искачи на седум. Здравствените екипи кои ги следат тековите на гостиварското подрачје, оценуваат  дека за ...
Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите
Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во ...
Нови три случаи на корона во Гостивар и еден во Општина Врапчиште
Поголема внимателност и почитување на мерките на заштита од корона во текот на изборната кампања и во пресрет на доаѓањето на иселениците. Ваква препорака ...