Екологистите реагираат на палењето на Русино, добиле ветување за поголемо обезбедување на депонијата


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Екологистите од Гостивар реагираат на зачестените пожари на депонијата Русино, што се случува во последниот период. Изразуваат загриженост дека чадот што се чувствува во градот и околните населени места, може да предизвика сериозни последици за здравјето на граѓаните.

Тв Кис и Менада веќе објави дека во кругот на депонијата честопати гори најразличен отпад, а постои сомнеж дека се работи за намерно палење.

„Русино не е депонија, Русино е само планина на која се депонира секаков вид отпад и состојбата е алармантна за здравјето на гостиварчани и за загадувањето на почвата, водата и воздухот во околината.“, вели Валентина Штерјоска од ГвЕко.

Од Здружението Гв Еко за проблемот ја алармирале и Општина Гостивар. Од градоначалникот Арбен Таравари добиле ветување дека ќе биде подигнато нивото на обезбедување на депонијата.

„Градоначалникот вети дека и покрај тоа што општината тоа многу ќе ја чини ќе постават камери, рефлектори и обезбедување како превенција од палењето. Градоначалникот ни кажа дека пред некое време е формирано заедничко претпријатие за менаџирање со отпад за полошкиот регион за девет општини во соработка со агенцијата за развој од  Швајцарија меѓутоа се уште тој проект е само на хартија. На прашањето  дали Тетово го депонира во Русино отпадот градоначалникот ни одговори дека таков договор не постои и дека во Русино се депонира отпад од Гостивар.“, рече Штерјоска.

Постепеното стандардизирање на Русино, која е регионална за сите полошки општини, треба да отпочне откако ќе профункционира јавното претпријатие формирано за менаџирање со депонијата.

Материалы по теме:

Палењето на Русино стана алармантно, Таравари вели пожарите се подметнати
Состојбата со депонијата Русино, каде изминатите месеци отпадот често гори, вчеравечер   ескалираше. Гостивар се загуши во чад и смрдеа. Граѓаните преку социјалните мрежи револтирано ...
Повторно голем пожар на депонијата Русино
Само десетина часа по протестот против Русино, на депонијата повторно гори голем пожар, а над Гостивар се шири облак од чад и непријатна миризба. ...
Мртовечки сандаци завршија на депонијата Русино, полицијата истражува
Фрлени мртовечки сандаци на Русино, ги растревожија и вознемирија гостиварци. Сандаците завршиле на депонијата вчера, по што на социјалните мрежи беа објавени видеа и ...
„Стоп Русино“ од денес не дозволува пристап до депонијата ни за отпадот од Гостивар
Иницијативата „Стоп Русино“ од денес нема да дозволува ниту отпадот од Гостивар да се носи на депонијата. Откако го пропуштија кон градот последниот камион на ...
Блокада на Русино, граѓаните не дозволуваат пристап за камиони со ѓубре
Се спушти рампата на патот што води кон Русино кај Гостивар. Граѓаните не дозволуваат носење на ѓубре на таканаречената депонија. Камионите со отпад кои ...