Засилени превентивни мерки против коронавирус во училиштата во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

По појавата на првиот случај на заразен со коронавирус во нашата земја, во училиштата на територијата на Гостивар, деновиве се зголемува нивото на превентивни мерки против ширење на вируси.

Училишните управи согласно препораките на Министерството за образование, организираат едукативни часови и предавања за учениците, поставуваат флаери со информации за мерките на заштита и слично. Општина Гостивар обезбеди дополнители количини на течен сапун и други средства за хигиена, кои во текот на денот се дистрибуираа до школите.

„Во сите училници поставени се флаери со информации кои мерки учениците треба да ги преземат, за заштита од вируси. Се` е добро и сликовито објаснето, и наставниците исто така им ги пренесуваат советите. Сепак, сметам дека елементарното во одржувањето на хигиената треба да дојде од домот, од родителите. “, рече Шпреса Усеини, директор на ОУ „Исмаил Ќемали“ Гостивар.

Во економското училиште во Гостивар бил одржан едукативен час, за средношколците подобро да се запознаат со начините на пренесување и превенцијата од коронавирус. За време на зимскиот распуст била извршена и целосна дезинфекција на објектот.

„Училиштето тековно набавува средства за хигиена, но сега бидејќи има потреба од поголема количина, Општина Гостивар обезбеди дополнителни количини на течен сапун, средства за дезинфекција, тоалетна хартија.“, изјави Тони Ефремоски, директор на училиштето.

Од училиштата во Гостивар кои ги посетивме, рекоа дека немаат забележано помасовни отсуства на ученици од вообичаеното во овој период од годината, ако се земе предвид дека е сезона на грип и настинки.

Материалы по теме:

Топлата зима без снег ќе ги намали приносите на пченица
Невообичаено топлата зима без снег ќе удри по грбот на земјоделците. Агрономите велат дека ваквите услови негативно се одразуваат врз есенските посеви и ќе ...
До сега 2 трудници потврдени со ковид во Гостивар
Ризиците по здравјето од коронавирусот се повисоки кај бремените жени. Тие заедно со хронично болните и повозрасните, спаѓаат во ранливите категории. Тоа значи дека ...
Вакцинацијата на децата во Гостивар се спроведува редовно
Вакцините се една од најуспешните и најекономични здравствени мерки во светот, а имунизацијата е неопходна за да се спречат болести и да се ...
Околу 350 лица лани во Гостивар се вработиле преку активните мерки на Владата
Во очекување на објава на новиот оперативен план со активни мерки за вработување, институциите ги сумираат резултатите од минатата година. Од Центарот за вработување ...
Во Гостивар за надоместок се пријавиле 50-тина лица кои останале без работа
Вистинската слика за тоа, како и колку вонредната состојба поради короната влијаела врз работните места во Гостивар, ќе се знае откако кризата ќе помине. ...