За паушали на советниците во Тетово и Гостивар годишно се трошат по 104.000 евра


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Вкупната годишна сума што ја добиваат членовите и претседателите на општинските совети во земјава надминува 215 милиони денари или нешто над 3,5 милиони евра. Според истражувањето што го направи Центарот за граѓански комуникации најголеми годишни трошоци за советниците од 214 илјади евра има Градот Скопје. Следува Куманово со околу 115 илјади евра, а Тетово и Гостивар, заедно со Битола се на третото место, со околу 104 илјади евра. Висината на паушалот зависи од бројот на жители во општината и е определен како процент од просечната плата. Претседателите на Советите добиваат 30 % повисок надоместок од советниците.

„Услов за да се исплати паушалот е во месецот да биде одржана барем една седница. Ако нема седница не следи надоместокот. Интересно е на пример дека Скопје има повеќе седници месечно и зема ист надоместок, а во други градови ќе земаат на пример по 20.000 денари, а одржуваат една седница во месецот“, вели Герман Филков од ЦГК.

Просечно, општинските совети во земјава одржувале по 15 седници годишно. Тетово и Гостивар се под тој просек со по 13 седници во годината.

Од руралните општини во Полог, највисоки надоместоци земаат советниците во Врапчиште, 17.040 денари, додека најниски во Маврово Ростуше, 9.710 денари месечно.

Од Центарот за граѓански комуникации наведуваат дека истражувањето, се реализира во рамките на активноста Јавно трошење за јавно добро, поддржана од УСАИД. Целта е зголемување на ефективноста на јавното трошење преку намалување на корупцијата и зголемување на транспарентноста.

Материалы по теме:

Продолжува трендот на опаѓање на наталитетот во Гостивар
Во Гостивар годинава се родиле помалку бебиња во споредба со лани, истиот период. Но, опаѓањето на наталитетот не се поврзува со пандемијата на Ковид ...
Се асфалтира патот Тетово-Бродец
Се реализира и 3-та фаза од асфалтирањето на патот Тетово - Бродец во должина од речиси 1000 метри. Од општина Тетово информираат дека активностите ...
Вонредни анализи на водата во Гостивар: Бактерии нема, но водата не била хлорирана
Зголемениот број на граѓани со стомачни тегоби изминатите денови во Гостивар, ги мобилизираше службите во Центарот за јавно здравје да направат вонредни испитувања на ...
Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите
Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во ...
Гостивар се вклучува во Европската недела на мобилност
Гостивар се приклучува кон одбележувањето на Европската недела на мобилност, чија цел е да се подигне свеста на граѓаните во борбата против аерозагадувањето - ...