Инклузивно игралиште за деца со попречености во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

И децата со посебни потреби веќе може да им се радуваат и да се забавуваат со детските игри во градскиот парк во Гостивар. Деновиве во склоп на големото игралиште, кое е омилено катче на најмалите и родителите, поставени се реквизити соодветни за дечињата со попречености.

Ова е прво инклузивно детско игралиште на гостиварска територија. Го обезбеди локалната самоуправа со цел социјализација на децата со посебни потреби, како и надминување на предрасудите и стереотипите.

„Реквизитите за децата со посебни потреби се поставени веднаш до детското игралиште, за да дечињата се социјализираат и да се почувствуваат како еднаков дел од околината.“, вели Аслијан Снопче, раководител на Секторот за образование во Општина Гостивар

Изминатиот период поставени се лулашки, лизгалки и други реквизити и низ неколку гостиварски села, како Чегране, Форино, Чајле и Бањица.

Во меѓувреме течат подготвителни работи за отворање на Центар за деца со посебни потреби и аутизам, во објектот на поранешниот колеџ. Кога точно ќе биде ставен во функција за сега не се знае.

Според одредени податоци на поширокото гостиварско подрачје, кое ги опфаќа општините Гостивар, Маврово Ростуше и Врапчиште има над 270 деца со посебни потреби.

Материалы по теме:

Пандемијата ги натера гостиварци повеќе да се грижат за здравјето
Медицината докажала дека во борбата против вирусите и последиците кои ги предизвикуваат, најважен е имунитетот на организмот. Откако почна ковид пандемијата, лекарите ги советуваат ...
Таравари: Ќе се врши дезинфекција на влезови во поголемите станбени згради
Општина Гостивар со јавните претпријатија ќе организира чистење и дезинфекција на влезови и ходници во колективни згради, како мерка против ширење на коронавирус. Предлогот ...
Општина Гостивар апелира институциите да доаѓаат на состаноците на Кризниот штаб
Многу празни столчиња во салата на Општина Гостивар, кадешто се одржува состанок на Кризниот штаб за состојбата со коронавирусот. Иако токму овој период, Гостивар ...
ГАКУД „Браќа Ѓиноски“ од Гостивар слави 7 децении постоење
Градското аматерско културно уметничко друштво „Браќа Ѓиноски“ од Гостивар годинава одбележува голем јубилеј-седум децении постоење. Да се биде чувар на традициите, фолклорот и обичаите ...
Општина Гостивар набави камион за одржување на улично осветлување
Општина Гостивар обезбеди новото специјално возило за одржување на јавното осветлување. Камионот е набавен со грант од Светска Банка од 2,6 милиони денари и ...