Инфо сесија на Фондот за иновации во Тетово


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Трет јавен повик за истражувачки проекти е во тек. Наменет е за сите основни и средни училишта, а го спроведува Фондот за иновации и технолошки развој. До сега наградени со средства за реализирање на иновативни проекти биле средното земјоделско училиште „Моша Пијаде“ од Тетово и основното училиште „Лирија“. Од Фондот за иновации денес одржаа инфо сесија во Тетово, со цел да ги запознаат училиштата со условите за аплицирање во новиот циклус.

„Ќе се обратиме пред сите училишта, основни и средни од Полошкиот регион, како и од Гостивар: Многу сум горда, бидејќи имавме неколку училишта кои аплицираа од овој регион, а беа и наградени. Вкупно 54 училишта беа нагредени досега од цела држава, а околу 500 ученици имаа свои апликации. Целта на јавниот повик „Предизвик за млади истражувачи“ е да ги поттикнеме учениците и наставниците на креативно размислување, како и на успешно спроведување на истражувачки проекти во рамки на наставните програми“, рече Неда Икомонова Гавриловска, од Фондот за иновации и технолошки развој.

Од Секторот за јавни дејности истакнаа дека ваквите предизвици се добар поттик за учениците и наставниците, со цел покреативна настава.

„Како опптина ги прифативме предизвиците и ги поттикнуваме нашите училиште да учествуваат во нивниот повик. минатата година го реализиравме тоа, а бројот назаинтересирани училишта се зголемува. Се надеваме дека така ќе биде и годинава и бројот на награди ќе биде поголем. Ова е во согласност со нашите политики во образованието, со цел образованиот процес да биде што покреативен“, истакна Ахмед Ќазими од Сектор за јавни дејности.

Заради големиот интерес кај училиштата, фондот на средства и награди е зголемен и годинава изнесува околу 6 милиони денари.

Материалы по теме:

Состаноци за проблемите во средните училишта во Гостивар
Во средните училишта во Гостивар еднаш неделно се одржуваат средби на кои се разговара за безбедноста во училиштата, проблемите на учениците и други теми ...
Засилени превентивни мерки против коронавирус во училиштата во Гостивар
По појавата на првиот случај на заразен со коронавирус во нашата земја, во училиштата на територијата на Гостивар, деновиве се зголемува нивото на превентивни ...
Се асфалтира патот Тетово-Бродец
Се реализира и 3-та фаза од асфалтирањето на патот Тетово - Бродец во должина од речиси 1000 метри. Од општина Тетово информираат дека активностите ...
Донирани 50 таблети за деца од основно и средно образование
50 таблети ќе бидат донирани на деца од ранливи категории и со посебни потреби или семејства со повеќе деца во основното и средното образование ...
Таравари и Шабани во посета на училиштата во Гостивар
Ќе добијат ли повеќе училишта во Гостивар согласности за настава со физичко присуство? Општината пред Министерството за образование ќе излезе со предлог, учениците во ...