Итната помош во Гостивар имала над 2.000 пациенти за еден месец


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Тимовите на Итната медицинска помош во Гостивар имат полни раце работа. Оваа е една од службите, кои се дирекно вклучени во борбата против ковид, заедно со инфективно и епидемиологија. Од почетокот на пандемијата Итната помош го врши транспортот на заболени пациенти кои имаат потреба да се хоспитализираат. Покрај тоа, не заостануваат и редовните услуги. За помош се обраќаат граѓани со најразлични здравствени тегоби, покачен крвен притисок, болки, повреди и друго.

Во период од еден месец  службата третирала над 2.000 пациенти, во централната амбуланта и на терен.

„Во овој период Итната медицинска помош била многу активна, за еден месец околу 2.000 пациенти добиле услуги. Исто така, преку бројот 194 имало околу 300 повици за различни здравствени потреби, итни случаи, сообраќајки, хронично болни и други болести.“, вели директорот на Здравствен дом во Гостивар, Јамин Синани.

Лекарите ги повторуваат советите и апелите до граѓаните да бидат одговорни кон своето здравје, особено оние коишто спаѓаат во ризичните групи, како хронично болните и постари лица.  Им препорачуваат доследно да се држат до мерките на заштита од ковид и редовно да ја земаат својата терапија. Доколку почувствуваат влошување на здравствената состојба, да побараат лекарска помош.

Според последните податоци од Министерството за здравство, регионот на Гостивар има 795 активно заразени со коронавирус. Минатата недела помина во црвен ковид аларм, со 374 новозаразени.   

Материалы по теме:

Водата од градскиот водовод во Гостивар се‘ уште не е за пиење
Гостиварци се‘ уште не смеат да ја употребуваат водата од чешмите за пиење поради матност. Вонредните анализи што ги направи подрачната единица на Центарот ...
Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите
Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во ...
Пуштено во употреба новото хируршко одделение во Гостивар
Пациентите кои во иднина ќе се оперираат и третираат на хирургија во Гостивар ќе имаат современи услови според европски стандарди. Денес во употреба беше ...
Доделени грантови за мали и средни бизниси
Мали и средни фирми од Гостивар добија грантови, како помош во справување со негативните ефекти што ги донесе коронакризата. Се работи за 15 локални ...
Во Гостивар за надоместок се пријавиле 50-тина лица кои останале без работа
Вистинската слика за тоа, како и колку вонредната состојба поради короната влијаела врз работните места во Гостивар, ќе се знае откако кризата ќе помине. ...