Како да се заштити видот на децата во време на онлајн настава?


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Наместо ранец на грб, таблет или телефон во рака. Ова го наметна новото нормално во тековната учебна година. Најголемиот дел од учениците наставата ја следат онлајн, што подразбира долг временски период поминат пред некој електронски уред. За генерацијата која генерално е роб на технологијата, и учењето од далечина носи ризик за последици врз развојот и здравјето. Особено на удар се очите и видот. Офталмолозите советуваат како родителите и децата може да ги спречат или ублажат несаканите влијанија.

„Најважно е децата да не остануваат предолго пред уредите. Факт е дека сега со онлајн учењето мора да поминуваат повеќе време пред компјутер, лап топ, телефон, но она што сакам да го дадам како совет е задолжително да се прават паузи. На секој еден час поминат пред електронски уред, детето да направи пауза од 10-тина минути и при тоа да гледа во далечина, повеќе од чест метри. Може преку прозор, од двор, зависно каде живее. Исто така, секој момент што може да се искористи за прошетка надвор, очите се одмораат на тој начин“, советува д-р Илир Османи, офталмолог.

Доктор Османи нагласува дека родителите задолжително треба да се обратат за медицинска консултација и помош, доколку забележат некакви проблеми со очите кај детето. Симптомите, вели тој може да бидат различни, затоа е важно да се изврши стручен преглед. 

Истражувања во областа на употреба на електронските уреди кај децата и младите покажале дека над половината од нив, го имаат смарт телефонот при рака во секое време од денот. Уште попоразително е што голем дел заспиваат со телефоните уклучени онјалн покрај себе.

Материалы по теме:

Заловена втора женка рис во близина на Стража
Тимот што работи на зачувување на балканскиот рис од Македонското еколошко друштво со помош на кафез-замка залови нова единка од реткиот балкански рис. Животното ...
Слобода на медиумите во време на пандемија
Постојано на терен и меѓу луѓе. Задача на новинарите е секогаш навремено и транспарентно да ги известуваат граѓаните, одговорно да ги пренесуваат информациите. Со ...
Онлајн уписи во музичкото училиште во Тетово
Согласно препораките на министерството за здравство, годинава уписите за новите ученици во училиштата. Не е исклучок и државното музичко училиште во Тетово, кое со ...
НП Маврово изготвува план за управување со дивите кози
Националниот парк Маврово изготвува долгорочен план за управување со дивите кози. Првите чекори, во донос на подготовката на документот се направени, наредниот месец ќе ...