Карантинот доведе до намалување на загадувањето – но, потребни се конкретни мерки


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

22 април се одбележува како Светски ден на планетата Земја. Светот во моментов се соочува со глобална криза – пандемијата од коронавирусот. Светските медиуми и институции кои се грижат за заштитата на животната средина, објавуваа дека планетата закрепнува во однос на енормното загадување со кое се соочува досега. Луѓето седат дома, фабриките не работат. Дали Земјата успева да се спаси и дали со пандемијата човештвото сфати дека е најголемиот загадувач на својот заеднички дом?

Активистите велат – Пандемијата ни покажа дека може да се зачува животната средина. Она што е клучно е дека треба да се донесат одлуки и да се преземат конкретни мерки, смета Аријанит Џафери од невладината „Еко Герила“.

„Потребни се конкретни, радикални мерки од храбри политичари. Карантинот помогна малку да се намали загадувањето, но помалку загадено не значи и незагадено. Има уште многу работа, прво треба да се регулира сообраќајот конкретно во Тетово, мора да има градски превоз, а исто така, компаниите да работат според еколошки стандарди. Речиси ништо досега не е направено – оваа пандемија ни покажа дека можеме да се грижиме за животната средина“, вели Џафери.

Во Тетово како еден од најзагадените градови во светот, досега се дадени многу препораки за решавање на загадувањето, но не се преземени доволно мерки од надлежните, сметаат активистите.

Материалы по теме:

Онлајн уписи во музичкото училиште во Тетово
Согласно препораките на министерството за здравство, годинава уписите за новите ученици во училиштата. Не е исклучок и државното музичко училиште во Тетово, кое со ...
Тетовци: Постојано е загадено – и преку ден и навечер
Градот под Шара веќе со години е еден од најзагаднеите градови во земјава, но и во светот. Присуството на штетните ПМ 10 честички во ...
Угостителите први на удар заради коронавирусот
Празни маси и изгасени светла. Ваква е сликата во угостителските објекти во Тетово. Повеќе од еден месец рестораните и кафулињата се затворени. Угостителите беа ...
Задолжителна заштита и дезинфекција пред влегување во маркет
Задолжително носење заштитна маска и дезинфицирање на рацете на самиот влез од маркетот. Ова се мерките кои се преземаат низ тетовските маркети, а работното ...
Почна платниот промет на шалтерите во Пошта
Поштенските шалтери се отворија за уплати. По неколку месеци пауза, граѓаните повторно може во Пошта да плаќаат сметки, фактури и да вршат други плаќања. ...