Конзерваторскиот центар во Гостивар реализира 4 проекти за заштита културното наследство


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Конзерваторскиот центар во Гостивар и покрај ковид пандемијата ја заокружува 2020-та успешно. Во тек е реализација на четири проекти предвидени во програмата за работа, што треба да завршат до крајот на годината.

Се врши конзервација и реставрација на стари значајни обејкти, преводи на материјали пишани на отомански јазик, како и изработка на дигитална археолошка карта на подрачјето.

„На старата џамија во село Равен се спроведува зафат за зајакнување на темелите. Оваа џамија датира од 1830-та година и е архитектонска градба од отоманскиот период. Наша цел е во текот на наредните години да го завршиме целиот процес на конзервација и реставрација, со што ќе се врати автентичноста на џамијата, за да остане како културно-историско наследство за идните генерации. Во однос на зачувување на старата архитектува, работиме и на основен проект за конзервација и реставрација на куќата на Канчески во градот“, вели Хирије Саити, директор на Конзерваторски центар.

Од преводите на материјали од отоманско време, треба да се добијат значајни и интересни податоци за Гостивар и околината. Дигиталната археолошка карта пак ќе помогне за натамошна заштита на археолошките наоѓалишта.

„Материјалите од отомански јазник се преведуваат на албански и на македонски. Тие содржат важни податоци за Гостивар и за регионот, кои ние како Конзерваторски центар ќе ги користиме во нашата работа во иднина. Што се однесува до „Дигиталната археолошка карта“, сакам да нагласам дека ова е прв ваков проект и преку него се очекува да се ажурираат сите податоци за археолошките локалитети, да се детектираат нови, а потоа комплетно ќе бидат достапни во дигитална форма“, вели Саити.

Конзерваторскиот центар во Гостивар ги реализира проектите со финансиска поддршка на Министерството за култура.

Материалы по теме:

Кошарка: Пораз на Гостивар, победа за Тетекс
КОЖУФ - ГОСТИВАР 87-82 Кошаркарите на Гостивар загубија во дербито на 14-тото прволигашко коло од Кожуф во Гевгелија. Двете екипи одиграа возбудлив и динамичен натпревар со многу пресврти на двете ...
20 мај, Ден на пожарникарите
Секојдневно изложени на потенцијален ризик, со огнот како најголем непријател и товарот на одговорност за спас на човечки животи, домови, шуми. Таква е професијата ...
Гостивар моментално со 264 активно заразени со коронавирус
Од почетокот на месец август гостиварскиот регион се наоѓа во највисоката фаза на ризик од ширење на коронавирусот. Заедно со Скопје, Штип и Куманово, ...
Донесени измени во буџетот и одлука за отпадот на седница на Советот на Гостивар
Претпоследната седница на Советот на Општина Гостивар за годинава отпочна со едноминутно молчење за починатите сограѓани од ковид. Претседателот на Советот, Бесим Мемеди побара ...
Работилница за рачна изработка на керамика во Гостивар
Под мотото „Да се вратиме на традицијата“, во Гостивар се одржа десетдневна работилница за рачна изработка на керамика. Уметници и граѓани имаа можност бесплатно ...