Коронавирусот го полни инфективното одделение во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Гостивар, по број на активно заразени со коронавирус периодов е меѓу првите три региони во земјава. Поголемиот дел од позитивните поминуваат со благи симптоми и се во домашна изолација. Сепак, оние кои вирусот ги погодил повеќе, завршуваат на инфективното одделение во гостиварската болница. Моментално таму се хоспитализирани 21 пациент со ковид. Според информациите од началникот на одделението, д-р Ратко Наумоски еден од пациентите е во потешка состојба со ниска сатурација-ниво на кислород во крвта и најверојатно ќе биде префрлен во Скопје во текот на денот. Три од хоспитализираните лица се на кислородна терапија, а останатите имаат средно-тешка или лесна клиничка слика.

„Различни се симптомите кај пациентите, имаат треска, покачена температура, тешкотии во дишењето, кај некои се јавува и дијареа, а може да се забележи дека сите имаат општа малаксаност. Во однос на возраста, таа е различна. Имаме и помлади пациенти со 40-тина години, но повеќето се повозрасни.“ вели д-р Наумоски.

Состојбата со ширењето на коронавирусот на гостиварското подрачје веќе месец дена се оценува како сериозна. Скоро секојдневно има двоцифрени бројки на новозаразени, а голем дел од граѓаните и понатаму не ги почитуваат мерките на заштита. Сега на удар на ковид, се почесто се и младите.

За утре е закажан редовниот неделен состанок на Меѓуопштинскиот кризен штаб во Гостивар, на кој ќе се разгледуваат новите показатели за короната во регионот.

Материалы по теме:

Општина Гостивар набави камион за одржување на улично осветлување
Општина Гостивар обезбеди новото специјално возило за одржување на јавното осветлување. Камионот е набавен со грант од Светска Банка од 2,6 милиони денари и ...
Инклузивно игралиште за деца со попречености во Гостивар
И децата со посебни потреби веќе може да им се радуваат и да се забавуваат со детските игри во градскиот парк во Гостивар. Деновиве ...
Проект за згрижување на бездомници во Гостивар
Хуманитарните иницијативи се повеќе од добредојдени во пандемиското време кое го живееме. На сите ни треба зрак светлина и надеж во доброто, во човечноста. ...
Пожарникарите во Гостивар помагаат за јавната чистота и распределба на хуманитарни пакети
Гостиварските пожарникари, освен редовните обврски на интервеници за гаснење пожари, периодов додека трае корона пандемијата помагаат и во други активности од јавен интерес. Заедно ...
Петмина осомничени за грабеж на 1,8 милиони денари од банкмат во Гостивар
Грабежот во декември на околу 30 илјади евра од банкомат поставен во маркет на ул. „Илинденска“ во Гостивар се случувал како по филмско сценарио.  ...