Кризата ја истенчи буџетската каса на Општина Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Пандемијата на Ковид 19 удри по буџетот на општините. Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари соопшти дека во март, гостиварската локална самоуправа бележи намалување на приходите за 71%, во однос на истиот месец минатата година. Тоа ќе влијае и врз реализацијата на инвестициите. Периодов ќе се работи само на помали и итни зафати.

„Ова е огромен хендикеп за општината. Луѓето сега не инвестираат и не ги плаќаат сите обврски, па затоа се јавуваат овие проблеми. Од таа причина и ние не планираме некои поголеми проекти овој период, ќе се реализираат само поситни неопходни зафати.“ изјави Таравари.

Таравари смета дека централната власт треба да излезе во пресрет на општините со финансиска поддршка преку заеми со ниска камата.

Инаку, буџетот на Општина Гостивар за 2020-та година  е проектиран на околу 18,5 милиони евра. Од нив над 3 милиони евра се предвидени за капитални инвестиции. Какви измени во општинската каса ќе предизвика коронакризата останува да се види.

Материалы по теме:

Корона кризата влијае врз психата, но може и да го зближи семејството
Вонредната состојба поради коронавирусот сосема го смени секојдневието на луѓето. Изостануваат дружењето, шетањето, надвор се излегува само кога е неопходно или за неодложни работни ...
Буџетот на Гостивар во првиот квартал реализиран со над 20%
Буџетот на Општина Гостивар во првите три месеци од годинава е реализиран со над 20%. Надлежните од Секторот за финансии ја оценуваат реализацијата како ...
Советот на Гостивар изгласа буџетски одлуки и доделување пари за спортски клубови
Општина Гостивар бележи рекордни показатели на реализација на буџетот за 2019-та година, а ваквиот тренд продолжува и во првите месеци од оваа година, потенцираа ...
Буџетот на Гостивар за следната година проектиран на 18,2 милиони евра
Буџетот на Општина Гостивар за следната година е проектиран наедна милијарда и 120 милиони денари, односно околу 18,2 милиони евра. Споредено со годинава, се ...
Донесени измени во буџетот и одлука за отпадот на седница на Советот на Гостивар
Претпоследната седница на Советот на Општина Гостивар за годинава отпочна со едноминутно молчење за починатите сограѓани од ковид. Претседателот на Советот, Бесим Мемеди побара ...