Легализирани 28 муслимански верски објекти на подрачјето на Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Дваесет и осум верски објекти низ селата и во градот Гостивар, сопственост на Исламската верска заедница добија решенија за легализација. Документите на муфтијата Шаќир Фетаху, денес му ги врачи градоначалникот Арбен Таравари.

„Ова беше барање на Исламската верска заедница од пред една година и чест и задоволство ми е што го исполнуваме. Се работи за 22 џамии, две училишта-мектебе и 2 теќиња.“, рече градоначалникот.

Муфтијата Фетаху изрази благодарност до општината што излегла во пресрет на барањата и истакна дека овој чекор е од особено значење за муслиманските верници и доаѓа во празнична атмосфера.

„Значењето е големо, затоа што ова се случува токму во месецот Рамазан, пред најголемата ноќ, Ноќ на Кадр, што симболизира знаење, наука, солидарност, хуманост, мир. Така овој празник ќе се запамети како ден кога се легализирале објекти што се многу важни за организирање на верскиот живот“, изјави Фетаху.

Еден од легализираните објекти е и зградата на Саат Џамијата, кадешто е сместено Муфтиството во Гостивар.

Материалы по теме:

Одлуката за катни гаражи во Гостивар пред општинскиот Совет
Општина Гостивар ја започнува постапката за доделување на договор за јавно-приватно партнерство за проектирање, изградба и управување на катни гаражи. Предвидено е да бидат ...
Во страв од коронавирус гостиварци прават залихи од храна и гелови за дезинфекција
Меѓу граѓаните владее страв и паника од коронавирус. Вчера беше потврден првиот случај на заболен во Македонија, 50 годишна жена која престојувала во Италија. ...
Ковид кризата ја зголеми невработеноста во Гостивар
Ковид кризата придонесе да се зголеми бројот на невработени во гостиварскиот регион.  На листата на Агенцијата за вработување, актуелно има околу 10.600 лица без ...
Трибина на Унија на млади на ВМРО ДПМНЕ во Гостивар
Вчеравечер во Гостивар се одржа трибина во организирација на Унијата на млади сили на ВМРО ДПМНЕ. Учесниците потенцираа дека младите иднината треба да ја ...
Вонредни анализи на водата во Гостивар: Бактерии нема, но водата не била хлорирана
Зголемениот број на граѓани со стомачни тегоби изминатите денови во Гостивар, ги мобилизираше службите во Центарот за јавно здравје да направат вонредни испитувања на ...