Летото е период на стомачни вируси – лекарите со објаснување за разликите со Ковид-19

Летото и топлото време се период на чести вируси и инфекции. Најмногу застапени се стомачните вируси, проследени со симптоми како дијареа. Овие состојби неретко се јавуваат и кај помалите деца, но и кај возрасните. За нив има низа предизвикувачи, кои ни ги објасни специјалистот по семејна медицина, д-р Светлана Трифуновска.

Но и епидемијата со Ковид-19 не стивнува. Која е раликата во симптоматологијата на овој вирус со оние сезонските?

Хигиената, избегнувањето на тешка и масна храна, миење и обработка на храната се препораките за заштита од низата вируси и бактерии периодов. Лекарите повторно ги упатуваат и постојаните препораки за заштита на општото здравје, особено сега во време на епидемија.