Младите се` почесто и лесно посегнуваат по дрога


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Младата популација се` почесто и полесно посегнува по дрога. Полицијата на гостиварското подрачје постојано евидентира случаи на млади корисници на дроги, па и дилери. Лесната достапност, недоволната информираност за последиците, потребата од некој вид на „покажување“ пред врсниците и слично ги туркаат тинејџерите кон мрачни лавиринти. 

„Предничи злоупотребата на марихуаната, и тоа е особен проблем кој и ние како служба го регистрираме најмногу кај средношколската популација, но тоа го има и кај деца од седмо, осмо и деветто одделение. Нас особено не` загрижува што во изминатите неколку години бележиме и случаи на злоупотреба на кокаин, исклучиво опасна психотропна супстанца.“, рече Наташа Срезоска, инспектор во ОВР Гостивар.

Истражување на државно ниво покажало дека околу 15% од младите пробале или употребуваат некаков вид на дрога.

Во полицијата во Гостивар бројот на регистрирани лица кои злоупотребуваат  дроги и наркотици е околу 370, но познавачите оценуваат дека реалната бројка е поголема.

Од минатата година на полошкото подрачје има засилени контроли за откривање и санкционирање на лицата кои поседуваат, пуштаат во промет или уживаат наркотични средства.

Материалы по теме:

Буџетот на Гостивар за следната година проектиран на 18,2 милиони евра
Буџетот на Општина Гостивар за следната година е проектиран наедна милијарда и 120 милиони денари, односно околу 18,2 милиони евра. Споредено со годинава, се ...
Итната помош во Гостивар имала над 2.000 пациенти за еден месец
Тимовите на Итната медицинска помош во Гостивар имат полни раце работа. Оваа е една од службите, кои се дирекно вклучени во борбата против ковид, ...
Серија земјотреси со епицентар во мавровскиот регион
Во текот на изминатата ноќ и утрово, тлото во поширокиот гостиварски регион не престана да се тресе. Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, ...
Приведен сопственик на интернет кафе, не ги почитувал препораките против корона
И покрај постојаните предупредувања од надлежните институции да се почитуваат одлуките за превенција од коронавирус, кај дел од угостителите на гостиварското подрачје нема дисциплина. ...
Можностите за вмрежување на училишните библиотеки во Кобис системот претставени во Гостивар
Училиштата во Гостивар добиваат можност бесплатно да се вмрежуват во националната виртуелна библиотека. Вклучувањето во библиотечниот информациски Кобис систем, за учениците и професорите би ...