Можностите за вмрежување на училишните библиотеки во Кобис системот претставени во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Училиштата во Гостивар добиваат можност бесплатно да се вмрежуват во националната виртуелна библиотека. Вклучувањето во библиотечниот информациски Кобис систем, за учениците и професорите би значело поголема достапност на книги преку интернет и лесно пребарување на литературата. Условите и придобивките од ваквото вмрежување, денес беа презентирани пред претставници на училиштата.   

„Системот функционира со софтвер кој овозможува дигиталиација на сите процеси во библиотечното работење. Се креира електронски каталог кој е јавно достапен , преку кој сите можат да видат со какви публикации располага библиотеката, автоматизација на користењето на библиотечниот фонд, и корисниците можат и преку интернет да си резерврираат публикации“. изјави Жаклина Ѓалевска, одговорна во Кобис.

Општинскиот Сектор за образование планира поголем дел од училиштата да станат дел од националната виртуелна библиотека. Освен техничките подготовки, библиотекарите ќе треба да посетуваат посебна обука.

Во библиотечниот информациски систем Кобис актуелно се вклучени 70 институции од Македонија.

Материалы по теме:

Кризниот штаб на Гостивар со подготовки за дводневниот викенд карантин
Кризниот штаб на Гостивар се координира околу обврските за престојниот викенд, кога ќе биде на сила целосен, дводневен карантин. Во текот на утрешниот ден ...
11 вработени и 3 деца позитивни на корона до сега во училиштата и градинките во Гостивар
Состојбата со коронавирус во училиштата и градинките во Гостивар за сега е стабилна, без високи бројки на заразени. Според евиденцијата на општинскиот Сектор за ...
Деца запоставени од родителите талкаат по улици во Гостивар
За детството обично се вели дека е најбезгрижниот период од животот. Но, примерот со овие дечиња од Гостивар, докажува дека ова не важи за ...
ОУ „Исмаил Ќемали“ во Гостивар стана дел од германскиот проект „Партнери на иднината“
Со потпишување на договор на пригоден настан, се официјализираше соработката меѓу Основното училиште „Исмаил Ќемали“ во Гостивар и Гете институтот, со кој гостиварското ...
Општина Гостивар набави камион за одржување на улично осветлување
Општина Гостивар обезбеди новото специјално возило за одржување на јавното осветлување. Камионот е набавен со грант од Светска Банка од 2,6 милиони денари и ...