Наплив на позитивни пациенти за анализи во Лабараторијата на Здравствен дом во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Тимот од Лабараторијата на Здравствениот дом во Гостивар со полни раце работа. Откако се воведоа анализите на Д-Дмери за корона позитивни на државен трошок, врие од пациенти. Дневно бројката се движи од 80 до 90. Тие се распоредуваат во посебен термин за да се избегне контак со останатите граѓани кои доаѓаат за други проверки на крвта. И денес во времето предвидено за работа со позитивни пациенти, имаше гужва пред влезот на Лабараторијата. Заболените имаат потреба да ги контролираат параметрите и повеќепати, за да се следи дали терапијата делува.

„Често се случува за исти пациенти по два, некогаш и по три пати во неделата да се вршат проверки. Особено за хоспитализираните пациенти, кај кои цело време се следи состојбата, колку и како делува терапијата. Организираме прием на позитивните пациенти, после редовниот прием за да се избегне контакт на инфицираните со другите пациенти“, рече Абдулкадар Алији, раководител на Лабараторија Здравствен Дом.

Испитувањето на Д-Дмерите е важно за да се добие јасна слика за најчестите компликации при ковид, односно дали има згрутчување на крвта. ЦРП-то пак, се проверува за да се открие воспалителен процес.

Сите анализи за ковид пациентите кои имаат соодветен лекарски упат во Лабараторијата се покриени од Фондот за здравство. На приватно анализа на Д-Дмери се плаќа по 1.000 денари

Материалы по теме:

Итната помош во Гостивар имала над 2.000 пациенти за еден месец
Тимовите на Итната медицинска помош во Гостивар имат полни раце работа. Оваа е една од службите, кои се дирекно вклучени во борбата против ковид, ...
Координативен состанок во Гостивар пред стартот на новата учебна година
Новата учебна година стартува утре. На гостиварска територија согласност за настава со физичко присуство добиле само неколку училишта во селата, додека во останатите наставата ...
Гостивар станува жариште на коронавирус
Ширењето на коронавирусот меѓу населението во регионот на Гостивар зазема сериозни размери. Високи бројки на новозаразени, редици пред епидемиологија за тестирање, исполнети болнички капацитети ...
Порасна бројката на заболени од Ковид 19 во Гостивар
Порасна бројката на заболени од Ковид 19 во Гостивар. Потврдени се 9 нови случаи на коронавирус во гостиварскиот регион и 1 позитивен тест земен ...
Околу 350 лица лани во Гостивар се вработиле преку активните мерки на Владата
Во очекување на објава на новиот оперативен план со активни мерки за вработување, институциите ги сумираат резултатите од минатата година. Од Центарот за вработување ...