На инфективно во Гостивар ќе се додаваат кревети за пациенти со ковид


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Минатата недела во регионот на Гостивар беше забележан најголемиот раст на заболени со ковид, вкупно 30. Со тоа се зголеми и бројката на хоспитализирани пациенти. На инфективното одделение во гостиварската болница моментално се згрижени 14 заболени и останати се уште 4 слободни кревети за возрасни и два за деца. Капацитетот ќе се зголемува со додавање на дополнителни кревети, за да може да се одговори на потребите, доколку ваквиот тренд продолжи.

„На состанок со раководителите на одделенијата кои се најмногу тангирани со ковид 19, тоа се инфективно, интерно и ургентна единица се разговараше на оваа тема и се разгледаа условите да се зголемат капацитетите на инфективно со додавање на дополнителен број кревети во собите. Можеби ќе биде малку потесно, но сепак ова е пологично решение. Пациентите кои се со посериозна клиничка слика, односно имаат потреба од кислородна терапија се препраќаат на клиниките во Скопје, каде и таму веќе е преплавено со пациенти.“, рече д-р Јакуп Јакупи, директор на општа болница „Д-р Ферид Мурад“ во Гостивар.

Болничката управа работи и на реорганизација на медицинскиот персонал за да го засили кадарот на инфективно. Во помош на инфектолозите ќе се вклучат специјалисти по интерна медицина, а се зголемува ибројот на дежурни сестри во смена.  

Од почетокот на пандемијата во гостиварскиот регион регистрирани се 116 заразени со корона. Од нив 70 од Општина Гостивар, 40 од Општина Врапчиште и 6 М.Ростуше. Девет случаи завршиле со смртни последици, оздравени се 45, а активно болни има 62 лица.

Материалы по теме:

Младите се` почесто и лесно посегнуваат по дрога
Младата популација се` почесто и полесно посегнува по дрога. Полицијата на гостиварското подрачје постојано евидентира случаи на млади корисници на дроги, па и дилери. ...
Гинекологот Хатије Исмаили стана почесен граѓанин на Гостивар
Гинекологот Хатије Исмаили, добитник на државна награда за најдобар лекар во Словенија, беше прогласена за почесен граѓанин на Гостивар. Одлуката едногласно ја донесе  општинскиот ...
Мирисот и вкусот кај ковид пациентите може да не се врати со месеци
Губењето на чувството за мирис и вкус е чест симптом кај пациентите кои се заразуваат со коронавирус. За разлика од обичните настинки или алергии ...
Деца запоставени од родителите талкаат по улици во Гостивар
За детството обично се вели дека е најбезгрижниот период од животот. Но, примерот со овие дечиња од Гостивар, докажува дека ова не важи за ...
ОУ „Исмаил Ќемали“ во Гостивар стана дел од германскиот проект „Партнери на иднината“
Со потпишување на договор на пригоден настан, се официјализираше соработката меѓу Основното училиште „Исмаил Ќемали“ во Гостивар и Гете институтот, со кој гостиварското ...