На протест излегоа и тетовските судски административци – бараат повисоки плати

Вработените во администрацијата на Основниот суд во Тетово излегоа на протест откако Независниот синдикат на судска служба, повика освен од Скопје на протестот да се вклучат и судовите од другите градови на државата. На ваков начин судската администрација бара повиски плати.

И вработените во администрацијата на Основниот суд во Тетово денеска излегоа на протест откако Независниот синдикат на судска служба повика освен од Скопје на протестот да се вклучат и судовите од другите градови на државата. На ваков начин судската администрација бара повиски плати.

Независниот синдикат на судската администрација информираше дека протестите во судовите се во знак на револт на вчерашната одлука на министерот за финансии да не ја потпише одлуката на судскиот буџетски совет за исплата на додатоци, наплата која беше донесена со одлука на 15 проценти, но и незадоволство од Министерството за финансии за нивните барања за покачување на плата од 30 проценти.

Доколку не бидат земени предвид нивните барања, од први септември најавуваат одржување на генерален штрајк со блокирање улици и неиздавање уверенија за неосудуваност и други документи.

Ивана Серафимовска