Обезбедена храна и облека за семејствата што живеат во шатори кај гостиварска патарина


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Зрак надеж и светлина во црното секојдневие за трите ромски семејства, кои со мали дечиња живеат во субстандардни услови покрај гостиварската патарина. Хуманитарната  организацијата DAVA од Гостивар пружи рака да им помогне. Претседателот на организацијата Муса Хусеин ги посети семејствата во нивните импровизирани живеалишта и ги слушна маките и сиромаштијата со која се соочуваат. DAVA ќе обезбеди топол оброк секој ден за сите, облека за дечињата, а ќе ги помогне и со кревети, ќебиња и слично.

„Откако беше објавена сторијата, ги посетивме семејствата и видовме дека состојбата им е навистина тешка. Ќе направиме се што можеме да помогнеме, со божја волја. Таму живеат 15 лица, за кои секојдневно ќе носиме храна, додека за децата ќе обезбедиме и топла облека. Исто така ќе однесеме и кревет, теписи и други работи за кои увидовме дека се неопходни. Нема да оставиме без помош ниту едно семејство во Гостивар и низ селата, кои немаат никакви основни услови за живот.“, рече Хусеин.

Пред неколку дена екипата на Тв Кис и Менада ја објави сторијата за мизерниот живот на овие семејства. Живеат во шатори направени од најлон, среде кал, во влага и бедотија, честопати со празни стомаци. Ниту едно од дечињата, не оди на училиште. Далеку од безгрижната детска игра, нивното секојдневие се гладот, студенилото, сиромаштијата….

 DAVA е хуманитарна организација која секојдневно обезбедува топли оброци за околу 250 семејства во Гостивар и околината. Исто така, згрижува и бездомници и жртви на насилство.

Материалы по теме:

Топлата зима без снег ќе ги намали приносите на пченица
Невообичаено топлата зима без снег ќе удри по грбот на земјоделците. Агрономите велат дека ваквите услови негативно се одразуваат врз есенските посеви и ќе ...
Мотоциклисти: Речиси секој ден казни за неносење заштитна опрема
Летниот период е време кога голема е фреквентноста на мотоциклисти на тетовско-гостиварското подрачје. Сообраќајниот метеж е секојдневна слика во овој регион, а движењето на ...
Работилница за рачна изработка на керамика во Гостивар
Под мотото „Да се вратиме на традицијата“, во Гостивар се одржа десетдневна работилница за рачна изработка на керамика. Уметници и граѓани имаа можност бесплатно ...
Истече домашната изолација за 11-те лица во Гостивар – немаат симптоми, не се ризик
Никој од единаесетте лица од Гостивар кои беа ставени во домашна изолација по доаѓање од Италија, не развил симптоми на коронавирус и тие се ...
Буџетот на Гостивар за следната година проектиран на 18,2 милиони евра
Буџетот на Општина Гостивар за следната година е проектиран наедна милијарда и 120 милиони денари, односно околу 18,2 милиони евра. Споредено со годинава, се ...