Обичаи за Велигден во Тетово

Празникот Велигден во Тетово се одбележува на специфичен начин. По утринската молитва во црквите, домаќинките во текот на целиот ден седат дома и со празнична трпеза ги пречекуваат роднините и пријателите со своите деца. За овој ден тетовчани со подготвуваат со денови, осмислуваат декорации за масата и велигденските јајца, па се до нова облека за децата.

Данијела Билбилоска