Пандемијата голем удар врз жените од руралните средини


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Жените во руралните средини се многу погодени од коронакризата. Во истражување, направено од Рурална коалиција дури 84% од нив истакнале дека пандемијата имала негативен ефект врз нивниот живот и врз економската сигурност на семејното земјоделско стопанство. На прашањето, дали сте користеле поддршка за надминување на последиците од пандемијата, 92% одговориле негативно. Една од причините зошто е тоа така е дека не се препознаени од системот, односно се невработени, а сепак работат од 9 до 11 часа на нива или на фарма. Со цел да се подобруваат состојбите, Рурална Коалиција во соработка со партнерски организации се спроведува кампања насловена „Од жена за жена“. Во кампањата се вклучени и жените од полошките рурални средини, а информативна средба се одржа во гостиварско Тумчевиште.

„Со оваа кампања сакаме да испратиме силна порака од жените од руралните средини за нивната потреба од економско зајакнување во услови на пост-Ковид ситуација. Но, не само тогаш. Ако ние го имаме квалитетот, го имаме домашното производство, ја имаме храната произведена и преработена со рацете на овие жени, па тогаш нели е тоа доволно за да станат ВИДЛИВИ, но во исто време и економски СИЛНИ? Има многу мерки како да се направи тоа, а ние решивме да почнеме од самите себе, односно купуваме, подаруваме, промовираме производи кои што самите жени ги произвеле.“, вели Лилјана Јоноски, извршен директор на Рурална коалиција

Во рамки на кампањата жените од различни регионо си разменуваат традиционални производи. Така производите од волна од реканскиот и дебарски крај ќе завршат во источниот дел на државата, а традиционалните росомански слатка, во краеви каде што за прв пат ќе може да се вкусат.  Жените едни на други ќе си подаруваат, но и ќе се запознаваат со традицијата на жените од другите региони, појаснуваат од Рурална коалиција.

Материалы по теме:

Пандемијата ги натера гостиварци повеќе да се грижат за здравјето
Медицината докажала дека во борбата против вирусите и последиците кои ги предизвикуваат, најважен е имунитетот на организмот. Откако почна ковид пандемијата, лекарите ги советуваат ...
Дневниот центар во Гостивар четири месеци работи под посебни протоколи
Дневниот центар за деца со посебни потреби во Гостивар, четири месеци функционира под посебни протоколи за заштита од коронавирус. Установата претходно имаше шестмесечна пауза ...
Задолжителна заштита и дезинфекција пред влегување во маркет
Задолжително носење заштитна маска и дезинфицирање на рацете на самиот влез од маркетот. Ова се мерките кои се преземаат низ тетовските маркети, а работното ...
Младинскиот активизам во пандемија
Во младите е иднината - во нив е енергијата за воведување промени во општеството и за подобро утре. Оваа фраза многу пати е повторувана ...
Ковид кризата ја зголеми невработеноста во Гостивар
Ковид кризата придонесе да се зголеми бројот на невработени во гостиварскиот регион.  На листата на Агенцијата за вработување, актуелно има околу 10.600 лица без ...