Периодов расте загадувањето на воздухот во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Загадувањето на воздухот во Гостивар периодов оди во нагорна линија. Мерните станици покажуваат високо ниво на штетни ПМ 10 честички, особено во вечерните часови. Но и без да се погледнат ваквите показатели, според непријатниот мирис што се чувствува,   јасно е дека воздухот не е чист. Еколозите предупредуваат на сериозните последици по здравјето од аерозагадувањето, кои се уште позагржувачки во време на пандемија.

„Загадениот воздух е тивок убиец. Доведува до белодродбни, кардиоваскуларни заболувања, излив, канцери. Во време на пандемија го олеснува продорот на вирусите до белите дробови. Истражувањата покажуваат дека 15% смртноста од ковид 19 е зголемена во градови и земји каде има огромно загадување на воздухот, а ние спаѓаме меѓу првите по загаденост во Европа.“, вели Валентина Штерјоска од ГвЕко.

Како прочистувач на воздухот зеленилото е незаменливо оружје против загадувањето. Еко активистите постојано се залагаат за подигнување на нови зелени површини, а сега предлагаат и поставување на таканаречени столбови на урбано зеленило, чија функција заменува над 270 дрвја.

„Како екологисти планираме наредниот период да се направи една ревизија на урбанистичкот план, да се зголемат јавните површини кои ќе бидат засадени со убрано зеленило. Во светот веќе се користат и тие столбови на урбано зеленило, еден таков столб од мов може да замени 275 дрвја. Еве, давам предлог, апел до општината, до Советот во наредниот буџет да предвидат повеќе средства за да се зголеми тоа урбано зеленило“, нагласува Штерјоска.

Грејната сезона има големо влијание врз аерозагадувањето, но и ефектот од густиот сообраќај не е за занемарување. Според податоците од Министерството за животна средина годинава Гостивар имал 72 дена со надминување на средните вредности на пм10 честички, што е двојно повеќе од дозволеното.

Материалы по теме:

Карантинот доведе до намалување на загадувањето – но, потребни се конкретни мерки
22 април се одбележува како Светски ден на планетата Земја. Светот во моментов се соочува со глобална криза - пандемијата од коронавирусот. Светските медиуми и институции ...
Гостивар ќе има мрежа од пет мерни станици за квалитет на воздухот
Гостивар ќе добие уште две мерни станици со ласерски сензор за квалитетот на воздухот. Како мрежа, заедно со постоечките три, во иднина ќе даваат ...
Тетовци: Постојано е загадено – и преку ден и навечер
Градот под Шара веќе со години е еден од најзагаднеите градови во земјава, но и во светот. Присуството на штетните ПМ 10 честички во ...
Нови садници за почист Гостивар
Дворната површина на основното училиште „Гоце Делчев“ во Гостивар, која е пространа, но нефункционална, да се претвори во парк. Ваква е идејата на екологистите, ...